"Känns som jag är på besök när jag är i Stockholm"

Johanna Ström, 24 år, bor i Köln.
Johanna Ström, 24 år, bor i Köln.

Johanna Ström pluggar till engelsklärare i Köln. Staden har drabbats hårt av det nya coronaviruset, men trots det har hon inga planer på att ta sig till Sverige. Tyskland är hennes hem nu.

När Johanna Ström var 19 år flyttade hon från Solna till Köln. Tanken var att bli tysklärare, så att flytta kändes självklart för att lära sig språket snabbt. Väl i Tyskland valde Johanna att skjuta upp planerna för att istället jobba ett år. Idag är hon 24 år och tillbaka i skolbänken, men det är engelsklärare hon ska bli.

Hon förklarar att skolan i Tyskland fungerar annorlunda jämfört med Sverige. Utbildningen är uppdelad i en bachelor och en master. Man har sommar- och vinterterminer, och inga lov. Under våren och hösten skriver man istället uppsatser och har praktik. Johanna har tre och ett halvt år kvar på sin utbildning. Sommarterminen skulle redan vara igång nu, men den har blivit framskjuten.

När det nya coronaviruset bröt ut befann sig Johanna på sin praktik i Liverpool. Hon var tvungen att avbryta och försöka ta sig hem. Hem till Tyskland.
– När jag skrev till mina vänner att jag skulle åka hem trodde de att jag menade till Sverige. Men jag bor här sedan fyra år tillbaka så det skulle vara konstigt att åka till Stockholm. När jag är där känns det som jag är på besök. Även om det såklart är lite jobbigt att inte veta när jag får åka och hälsa på familjen.

Tyskland känns hemma för Johanna.
Tyskland känns hemma för Johanna.

Köln är den fjärde största staden i Tyskland. Johanna förklarar att det är en mittpunkt dit många människor vanligtvis pendlar in och ut från. Nu råder ett annat läge, för Köln är också en stad som drabbats väldigt hårt av covid-19. Staden stängdes därför ner innan Tyskland i stort valde att gå på samma linje. Nu gäller tydliga direktiv från landets myndigheter.
– Allt är stängt förutom mataffärer och apotek som behövs för att livet ska fortgå. Man får bara gå ut 2 och 2 och det måste också vara minst 2 meter mellan varje person. Man får inte ha picknick eller grilla. Det är liksom ingen rekommendation utan en temporär lag så du får höga böter om du bryter mot den. Det är den stora skillnaden mellan Tyskland och Sverige. Här blir man ju straffad och där är det mer bara rekommendationer.

Nu förbereder sig Johanna för digital undervisning, förmodligen startar terminen i slutet på april. På grund av att riktlinjer och läroplaner skiljer sig åt nationellt kommer hon inte kunna använda sin utbildning i Sverige lägre fram. Men det gör inget, för Johanna har inga planer på att flytta hem till Solna igen.
– Jag har ju mitt liv, min hyra och min pojkvän här.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget