"Man tvingas att känna ro"

Nour El-Qady
Nour El-Qady

Drönare desinficerar gatorna och varnar allmänheten att stanna hemma. Ska du ändå gå ut måste du be polisen om tillstånd. Livet i Dubai under coronatider är, milt sagt, speciellt. Nour El-Qady, 27 år, har bott där nästan hela livet. Läget har frågat henne hur vardagen har förändrats.

– Ärligt talat tog jag det inte på allvar i början, och jag var nog inte ensam om det, berättar Nour.

Hon jobbar för ett varumärke som säljer tvål och skönhetsprodukter. När coronakrisen började såg Nour en drastisk ökning av försäljning via nätet. Hon flyttades från kontoret till en butik i en av de enorma gallerior Dubai är berömt för.

– I gallerian såg jag paniken i människors ögon, då förstod jag att det var på riktigt.

Nour skickar ett foto från jobbet. En tjej får precis sin kroppstemperatur mätt med hjälp av en lasertermometer. Kollegorna bär skyddsmask och handskar; det måste alla som går ut, säger Nour. Annars kan man få böter.

–  Det var jättestressigt i början, vi jobbade nästan tolv timmar om dagen. Vi behövde få ut alla beställningar i tid, samtidigt som vi behövde se till att produkterna var smittfria. Men nu har vi lyckats organisera oss, “get our shit together”, och ha roligt, berättar Nour.

Strikta begränsningar

Tisdagen den 14 april rapporterade Förenade Arabemiraten att man haft 28 dödsfall relaterade till covid-19. 4 933 personer uppgavs ha smittats av det nya coronaviruset. Jämfört med Sverige är siffrorna låga, men begränsningarna är desto striktare. Den som ska gå ut måste först göra en ansökan på nätet och få den godkänd av lokal polis. Det gäller oavsett om man ska till jobbet, behöver handla eller om det är ett nödläge.

–  Jag var stressad. Dels över jobbet, dels över att hålla mig frisk och att hålla rent runtomkring mig. Sedan var jag stressad över att fixa tillstånd för att gå ut, ifall att polisen skulle stoppa mig. Jag grät varje dag, berättar Nour.

I medier har det rapporterats om drönare som spelar upp meddelanden om att stanna hemma. Drönare har också använts till att spreja gator rena under nätterna, då utegångsförbud råder i Dubai. Nour tycker att myndigheterna handlar rätt.

–  Ska du handla mat kollar de din temperatur innan du går in i butiken. Allt är kontrollerat här, det är inte ett skämt. Jag är glad att det är så, det är bra att myndigheterna är strikta och försöker kontrollera smittan.

“Jag tänker att jag ska vara tacksam”

Folk har påverkats av pandemin på olika sätt, berättar Nour. Flera hon känner har förlorat sina jobb, medan andra måste jobba dubbelt så mycket. Själv hann hon inte ens med att borsta håret när det var som stressigast. Fortfarande är det svårt att hinna hålla kontakt med vänner. Nour beskriver att hon är orolig dels för sin och sina närståendes hälsa, dels för att bli av med jobbet.

För att orka med pressen har hon börjat med nya rutiner och äter kosttillskott.

– Jag har börjat meditera tio minuter när jag vaknar. Och så tar jag en kall dusch varje morgon. Jag försöker att se problem från den andra sidan. Många har förlorat sina jobb, så jag tänker att jag ska vara tacksam. Det är sorgligt, men det är som att man tvingas att känna ro med det.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Mer från: Personligt
Mer från Läget