"Allt jag någonsin har velat vara är självständig”

När Bence Ungvári inte fick lämna sin lägenhet i Berlin längre insåg han att de riktiga gränserna hade han skapat själv.

– Jag har levt som i en bubbla, och den måste jag spräcka nu.

Bence Ungvári, 20, tänker på framtiden.
Bence Ungvári, 20, tänker på framtiden.

Måndagen den 13 april var det fyra veckor sedan den tyska regeringen försatte huvudstaden i karantän med anledning av det nya coronaviruset. Att samlas fler än två personer straffas med böter. Att gå utanför dörren utan ett giltigt skäl, som att handla mat, gå till doktorn eller att träna är otillåtet, och avståndet mellan var person ska vara minst 1.5 meter.

Måndagen den 13 april fyllde Bence Ungvári 20 år. Han visar ett bildcollage där personer i hans familj håller upp varsitt papper med en bokstav på. Tillsammans bildar de meningen boldog születésnapot, grattis på födelsedagen på ungerska. Han ringer till dem ofta, men vet inte när han kommer att träffa dem igen.

– Min familj mår bra, situationen är inte så illa i Ungern. Jag tror mest bara att de är förvirrade över vad det är som händer, säger han.

Oviss framtid 

Även i Berlin gror osäkerheten över vad som väntar. I onsdags sköts öppnandet av skolor upp till 4 maj, medan butiker i viss mån kommer att börja öppna redan på måndag, den 20 april.

– Jag tror inte att det är en bra idé att öppna upp allt igen. Redan nu finns det folk som skiter i reglerna och samlas i parker. Jag är väldigt försiktig, jag träffar i princip ingen förutom min pojkvän som jag bor med.

Det finns ytterligare en anledning till varför slutet av karantänen oroar honom. På måndag är det meningen att han ska gå tillbaka till sitt heltidsjobb i en klädbutik i ett stort varuhus. Tiden hemma har fått honom att reflektera över om det verkligen gör honom lycklig.

– Jag flyttade från Ungern direkt efter gymnasiet, och jag var bara här i två veckor innan jag fick mitt jobb. Allting hände så snabbt. Jag uppskattar verkligen den här tiden som jag har spenderat med mig själv nu, för att bara tänka på vad jag vill göra i framtiden. Den här staden stannar aldrig upp, och det är lätt att förlora sig i det där.

Universitetsstudier väntar  

Tankarna har mynnat ut i ett beslut – han vill börja studera på universitet. I framtiden vill han jobba med något kreativt som involverar människor och design, och just nu läser han onlinekurser i bland annat franska och genusvetenskap.

– Jag kämpar med att komma på vad jag vill göra, ibland känner jag att jag inte är smart nog för att plugga, men det där är inte sant för jag vet att jag verkligen vill och kan. Jag tror att jag är rädd för att gå tillbaka till den livsstilen av att inte vara lika självständig med ett fast jobb och en inkomst. Allt jag någonsin har velat vara är självständig. Men nu har jag byggt som en bubbla runt mig. Jag är 20 år nu, så jag borde inte vara i en bubbla – jag måste sticka hål på den.

"Världen behövde en paus"

Innan några stora livsändringar kan påbörjas måste läget i landet kännas mer stabilt. Bence Ungvári har trots allt stor tillit till att den tyska regeringen och befolkningen kan hantera tiden som stundar.

– Jag förstår att det är svårt för folk att stanna hemma och vara i karantän, det går inte att förbereda sig på att från en dag till den andra inte få leva sitt normala liv, att vara som i en bur. Men man får göra det bästa av tiden. Världen behövde kanske en liten paus, för att vi skulle stanna upp och lära oss att uppskatta varandra och det vi har omkring oss mer.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget