"Fuck corona"-fester och intelligent lockdown

Josefien Hoeksma, 20, berättar om coronasituationen i Nederländerna.
Josefien Hoeksma, 20, berättar om coronasituationen i Nederländerna.

“Fuck corona”-fester och stängda coffee shops. Nederländerna har gått in i intelligent lockdown. Josefien Hoeksma, 20, berättar om läget i landet från en ungdoms perspektiv.

Dagarna kring fredagen den 13 mars var det flera europeiska länder som satte riktlinjer för hur man ska hantera den rådande coronakrisen. Belgien sattes i “lockdown” och i Nederländerna påbörjas den “intelligenta lockdown” som skulle användas som strategi den närmsta månaden.

Josefien Hoeksma pluggar samhällsvetenskap på Amsterdams universitet. I drygt en månad har skolorna varit stängda men undervisningen fortsätter på distans. Hon bor hemma hos sina föräldrar i byn Ransdorp knappt en mil utanför Amsterdam och rör sig bara mellan hemmet, mataffären och sin systers lägenhet i centrala Amsterdam.

— Vi får gå ut för att handla, gå ut och gå ensamma, träna och sånt. Vi ska bara hålla avstånd och inte möta upp med folk, säger Josefien Hoeksma.

Intelligent lockdown efter folkfest

I Nederländerna har premiärministern gått ut med att det är en interlligent lockdown som gäller: man får röra sig utomhus men inte träffa folk och man får max umgås tre samtidigt. Restaurangerna har bara öppet för take away och alla coffee shops har stängt.

— Först var det inte så illa. Vi skulle hålla oss lugna och tvätta händerna ofta. Efter karnevalen i söder spred det sig fort, sjukhusen blev överfulla och det var då det blev seriösa restriktioner, berättar Josefien.

Karnevalen är en stor folkfest i södra Nederländerna. Experterna i landet tror att coronaviruset har spridit sig därifrån. Trots man man uppmanade folk att inte umgås i stora sällskap hölls karnevalen.

— Alkohol gör folk galna. De tappade respekten för restriktionerna och det kryllade av fulla folk på gatorna.

Josefien, hennes mamma och hennes syster spenderar mest tid hemma i byn utanför Amsterdam. Hennes syster är ibland i sin lägenhet i centrala Amsterdam.
Josefien, hennes mamma och hennes syster spenderar mest tid hemma i byn utanför Amsterdam. Hennes syster är ibland i sin lägenhet i centrala Amsterdam.

Efter karnevalen började viruset spridas okontrollerat i landet. Josefien berättar att folk bunkrade, hyllor stod tomma i affärer och folk bråkade när andra inte höll avstånd.

— Alla tittade på dig som om du hade en sjukdom, säger Josefien.

Stränderna och parkerna var fulla med folk

I början av den intelligenta lockdown som gäller nu respekterade inte folket reglerna som gällde. Första helgen med sommarvärme var parker och stränder fulla av folk som inte höll avstånd. Josefien berättar att hon sett att andra ungdomar hade “fuck corona”-fester.

— Premiärministern fick säga ifrån igen. Han riktade sig till ungdomar och sa att vi skulle stanna inne för andras skull, även om vi själva inte blir sjuka.

Har du koll på hur läget ser ut i Sverige?

— Åh, jag såg något på nyheterna häromdagen! Två tjugoåriga killar satt på en uteservering i solen och drack öl i Sverige som om corona inte var ett problem.

Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget