Så anpassar sig unga till karantänlivet i Spanien och Grekland

Spanien och Grekland har totalt utegångsförbud på grund av Corona. Att vara ute av fel anledning eller att köpa fel mat kan leda till dyra böter. Sara Blomqvist och Ida Vikström är båda bosatta i länderna och påverkas av omständigheterna.

Hur världens länder hanterar den rådande corona-krisen skiljer sig avsevärt. Sveriges regering har infört förbud och rekommendationer för att minska smittspridningen. De vädjar till befolkningen om att skydda sig själva för att skydda andra, men bestämmelser om att sätta Sverige i karantän har inte vidtagits.

Grekland och Spanien är två europeiska länder där regeringarna valt att införa utegångsförbud. Sedan den 16 mars har Spaniens gator ekat tomma som en åtgärd för att minska smittspridningen i landet. Invånarna får endast lämna sina boenden för att åka till jobbet, handla mat eller besöka apotek och sjukhus.

Sara Blomqvist, 24, i Spanien är nyligen utbildad veterinärassistent. I nuläget känner hon att det är omöjligt att få jobb.
Sara Blomqvist, 24, i Spanien är nyligen utbildad veterinärassistent. I nuläget känner hon att det är omöjligt att få jobb.

Sara Blomqvist, 24, bor i Spanien och berättar att karantänen är satt till den 4 april men att den nog kommer förlängas med ytterliggare 15 dagar.

– Jag har gått ut tre gånger sedan detta började. En för att slänga soporna, en för att åka till veterinären och en för att hämta paket på posten, säger hon.

Hon förklarar också att hennes familj börjat månadshandla mat på nätet vilket är väldigt ovanligt i Spanien. Detta av den anledningen att man bara får handla i närmaste matbutik och att det kan vara en kö utanför butiken i upp mot två timmar.

– Om du blir stoppad av polisen på vägen hem och de anser att det du köpt inte är nödvändigt kan det vara böter på 300–1000 euro.

Sara Blomqvist hade precis blivit klar med sin utbildning och skulle börja söka jobb som veterinärassistent. I dagens läge är det dock omöjligt för henne att få ett arbete.

Trots utegångsförbudet försöker Sara Blomqvist och hennes familj leva så normalt som möjligt. För att få tiden att gå tränar hon, spelar onlinespel med vänner, lagar mat, städar och gör trädgårdsarbete.

Ida Vikström, 21, har blivit uttråkad av Greklands utegångsförbud. Det finns ingenting att göra, bara matbutiker och apotek är öppna.
Ida Vikström, 21, har blivit uttråkad av Greklands utegångsförbud. Det finns ingenting att göra, bara matbutiker och apotek är öppna.

Även Greklands regering valde att sätta landet i karantän den 23 mars. Ida Vikström, 21, bor och arbetar i Chania på Kreta. Förutsättningarna för att gå ut liknar de bestämmelser som Spanien har infört.

– Om man ska gå ut måste man ha ett papper där det finns olika koder för vilken anledning man har att gå ut, eller om man har ett grekiskt mobilnummer går det att skicka ett sms till staten. Man måste också ha pass eller ID-kort med sig annars får man böter, säger Ida Vikström.

Matbutiker har satt upp plastskärmar vid kassorna för att skydda de som arbetar. Avståndet måste vara minst två meter och innan man får gå in i butiken måste man ta handsprit och sätta på sig plasthandskar.

Förutom utegångsförbudet har Grekland satt upp regler om att man inte får vara fler än fem personer i grupp. I en bil får det endast vara två personer samtidigt.

– Jag känner mig uttråkad, hela grejen känns överdramatisk. Det enda som är öppet är apotek och matbutiker. Man kan inte åka till stan eller göra någonting, säger Ida Vikström.

Hon berättar också att det är svårt att få information eftersom svensk media knappt rapporterar om läget i Grekland och grekiska nyheter bara är på grekiska.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget