“Det verkar vara värre i Sverige”

Jakob Sandström, 22 år, är en av många svenskar bosatta på Malta, det lilla landet mitt i medelhavet. När det nya coronaviruset sprids i världen finns det svenskar som gör allt för att få komma hem till Sverige, men han känner sig trygg där han är.

Jakob Sandström tycker att det känns tryggare att vara på Malta än i Sverige.
Jakob Sandström tycker att det känns tryggare att vara på Malta än i Sverige.

Sedan det nya coronaviruset började spridas över världen har livet förändrats på Malta. Det var först när viruset kom till Italien som åtgärder började tas. Italien är landets närmaste granne och det är därifrån de importerar det mesta av sina livsmedel. Malta upptäckte sitt första fall av covid-19 den 7 mars. En månad senare, den 6 april, hade landet rapporterat 337 bekräftade fall, varav 16 återhämtat sig och 2 dött.

– Jag skulle säga att de flesta tycker att det är skönt att vara på Malta. Om man jämför statistik så går det ju rätt bra, både ekonomiskt, då man får behålla jobbet, och med viruset. Det är ju inte så mycket här och det verkar vara värre i Sverige, säger Jakob Sandström.

Jakob Sandström flyttade till Malta från Ljungby i Småland första gången när han var 18. Han bodde där i två år, gjorde en vända hem till Sverige i ett år och återvände till slut till Malta i oktober 2019.

– När jag fyllde 18 gick jag in och spelade online och frågade de som jobbade som online game presenter hur det var där. Det lät och såg nice ut så jag flyttade! Malta har bra väder, de har väldigt öppna regler inom spelyrket, vilket jag är intresserad av, berättar han över telefon.

På Jakob Sandströms arbetsplats finns handdesinfektion på alla bord med olika uppmaningar att följa restriktionerna.
På Jakob Sandströms arbetsplats finns handdesinfektion på alla bord med olika uppmaningar att följa restriktionerna.

Han har precis kommit hem från jobbet där han nu själv jobbar som just online game presenter, han presenterar helt enkelt online spel framför kamera. Han jobbar ganska mycket och hans företag är ett av få som kör på som vanligt. Nästan i alla fall. Alla skolor och de flesta företag, restauranger och frisörsalonger har stängt ner.

– Det mesta som är öppet är vanliga mataffärer och apotek. Vi får röra oss ganska fritt men folk gör ju inte det. Just nu är det hemma och jobb som gäller. Det är inte så mycket att göra mer, inget är öppet.

På Jakob Sandströms jobb har de haft tre fall av covid-19. Han berättar att det var när det första fallet upptäcktes som det kom restriktioner på arbetsplatsen.

– Vi gick väldigt snabbt från restriktion till restriktion, så man hängde knappt med. Det var vid första fallet som alla restriktioner kom och det blev kaos. Men man ska ha kommit fram till att man inte har blivit smittad via jobbet utan genom utlandsresor och sådär. Kommer man in från andra länder måste man hålla sig inne i två veckor. Annars kan man få böter på upp till typ 3000 euro.

Svenska ungdomar som bor på Malta vill vara kvar, så upplever han i alla fall  stämningen.

– Jag kommer nog inte flytta hem på ett bra tag, avslutar han.

Man måste hålla minst 1,5 meters avstånd från varandra, på arbetsplatsen och på stan.
Man måste hålla minst 1,5 meters avstånd från varandra, på arbetsplatsen och på stan.
Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Mer från: Personligt
Mer från Läget