Italienska Elisa Cesarini: ”Vi kämpar mot någonting som vi varken kan se eller greppa”

Elisa Cesarini, 20 år, kommer från den italienska staden Viterbo som ligger mindre än en timme norrut från Rom.

Egentligen studerar hon biologi i staden Perugia men just nu befinner hon sig i karantän i sin hemstad, som så många andra italienska ungdomar. Anledningen är det nya coronaviruset, som har drabbat Italien hårt.

Elisa Cesarini berättar om situationen i Italien.
Elisa Cesarini berättar om situationen i Italien.

De italienska dödstalen är bland de högsta i de drabbade länderna. Över 13 000 människor rapporteras ha dött på grund av viruset, skriver the Guardian. Det nya coronaviruset har varit känt i Italien sedan i slutet av februari, men då förstod de flesta inte vad som väntade.

– Jag och många andra tänkte att det bara var en vanlig influensa. Så vi fortsatte att leva som vanligt och trodde att vi inte kunde bli smittade. När skolorna stängde den sjätte mars tänkte många att det var som semester, de åkte till norra Italien och åkte skidor, säger Elisa Cesarini.

Får endast vistas ute om man har speciella anledningar

Hon berättar att restauranger och barer i Italien fortsatte att vara öppna till mitten av mars, men nu är allting stängt. Om man vistas ute får det endast vara på grund av speciella anledningar, som att handla mat, medicin eller gå ut med hunden. Man måste också ha ett särskilt intyg som kollas av poliser. När man är och handlar får man endast vara fem personer samtidigt, och människorna som köar utanför förses med handskar och handsprit. Det är inte tillåtet att resa inrikes i Italien utan en speciell anledning. Men när skolorna stängde ville Elisa Cesarini åka hem till Viterbo. Många av hennes kompisar som inte var från Perugia gjorde detsamma, andra stannade kvar.

– Mitt liv har förändrats helt nu. Jag kan inte träffa mina kompisar som vanligt, och jag kan inte gå ut förutom i min egen trädgård. Jag försöker att prata med mina vänner i telefon och med videochatt ibland, jag tror att det är viktigt att prata med någon annan än bara min mamma eller bror, säger hon.

"Jag kunde aldrig ha föreställt mig det här"

Elisa Cesarini berättar att lyckligtvis är det ingen som hon känner som har drabbats av corona, men hon vet vänners vänner som har blivit sjuka. En av dem ligger inne på sjukhus med respirator. Själv har hon ett sjukhus i sin hemstad, men hon säger att de inte är förberedda på konsekvenserna av corona. Fast situationen i Viterbo är inte lika illa som i norra Italien, där smittspridningen först började.

– Ibland så känns det som att det inte är på riktigt, jag kunde aldrig ha föreställt mig det här som liten. Vi kämpar mot någonting som vi varken kan se eller greppa, säger hon.

Nu hoppas Elisa Cesarini på att dödssiffran kommer att sjunka och att allting kommer att kunna bli som vanligt igen.

– 700 personer om dagen som dör är för mycket. Alla borde följa reglerna och inte vara en risk för andra i sin omgivning. Jag ber för att de ska hitta ett botemedel mot det här viruset och att allt kommer att kunna bli som vanligt igen.

Här kan du läsa vår corona-ordlista.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Mer från: Personligt
Mer från Läget