Kathy Oelbrandt i Belgien: "Jag gör det bästa av situationen"

Besökarna håller avståndet på 1,5 meter.
Besökarna håller avståndet på 1,5 meter.

Obligatoriskt avstånd på 1,5 meter från andra människor och tusenlappar i böter om en icke nödvändig resa görs. Kathy Oelbrandt berättar om hur livet i Belgien är under pandemin.

Onsdagen den 11 mars ringer Kathy Oelbrandts rumskamrats pappa och hindrar dem bestämt från att gå på den fest de har planerat att gå på två dagar senare. Pappan är läkare och arbetar på ett sjukhus i Belgien. Trots att det då har gått en månad sedan landet rapporterades ha fått sitt första coronafall, var det först vid telefonsamtalet som det för Kathy Oelbrandt sjönk in hur allvarligt viruset är.

En oklar nedstängning
På fredagen går landet in i en ny fas av krishanteringen kring det nya coronaviruset. En ”lockdown” sker vid midnatt 13–14 mars.

– Vissa förstod inte allvaret och hade lockdown-fester. De (regeringen) satte inga begränsningar om att träffa människor. Så länge det skedde i små grupper var det okej, säger Kathy Oelbrandt

Kathy Oelbrandt bor i staden Gent i norra Belgien. I snart en månad har hon arbetat hemifrån och mest träffat sin rumskamrat. Mjukvaruföretaget hon arbetar för beordrade tidigt sina anställda att inte gå till arbetet, för att inte sprida eller drabbas av det nya coronaviruset. Kathy Oelbrandt upplevde att de tog ansvar i en tid då experter och myndigheter i Belgien snarare tonade ned allvaret med det nya coronaviruset.
När större delen av landet sedan stängde kom det plötsligt. Hon berättar att människor kvällen innan nedstängningen köpte mängder med varor i matbutiker.

– Folk började hamstra i butikerna och det var mycket osäkerhet kring vad som skulle hända och vad vi var tillåtna att göra, säger Kathy Oelbrandt

Striktare förbud än i Sverige
Förutom att ha stängt alla icke nödvändiga butiker har man förbjudit privata och offentliga aktiviteter som idrotts- och kulturevenemang. Gym, barer och teatrar – allt är stängt fram till den 19 april. Kathy Oelbrandt tror att förbudet kommer att förlängas.
Fysisk aktivitet är bara tillåtet utomhus i form av promenader eller cykling. Dessutom måste det göras individuellt eller med en person som man bor tillsammans med.
Kathy Oelbrandt berättar att hon får lov att gå ut med en kompis, men då måste det vara med samma kompis varje gång och de måste hålla ett avstånd på 1,5 meter.

Häromdagen blev hon stoppad när hon skulle gå in i matbutiken och handla. Orsaken - det är bara tillåtet att i en butik vara en kund per 10m² och man har 30 minuter på sig att handla. Matbutiker får inte heller ha kampanjer eller rea på varor.

”Det är inga måsten längre”
Kathy Oelbrandt är inte orolig över att drabbas av viruset själv eftersom hon håller sig inomhus så mycket hon kan. Numera har hon tid att göra sådant hon annars inte har tid med. Som att läsa och att lära sig nya saker. Kompisarna ringer hon under sina dagliga promenader.

– Jag gör det bästa av situationen och känner inte att jag är mindre uppdaterad om mina vänners liv än vanligt. Men jag hoppas att vi snart kommer ur detta, säger Kathy Oelbrandt

Piken på antalet smittade i Belgien har ännu inte uppnåtts. Landet närmar sig 20 000 coronafall och 1 447 personer har hittills avlidit till följd av viruset.

Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget