Hon känner sig tryggare i Sydafrika än i Sverige

Studenten Alva Wretholm befinner sig på en farm i Sydafrika med utegångsförbud. Reglerna är otydliga – men bryter du mot dem riskerar du fängelse.

Alva studerar hästfysioterapi utanför Howick i Sydafrika.
Alva studerar hästfysioterapi utanför Howick i Sydafrika.

Alva Wretholm 22, bor på en farm i Sydafrika och studerar hästfysioterapi.

– Eftersom jag bor på en farm hade jag inte jättebra koll på corona förrän det börjat spridas rejält. Det var pappa som ringde mig och berättade vad som hände. Nu har jag kontakt med familjen varje dag.

Det började ryktas om lock down redan innan presidenten gick ut med att det skulle bli så. Därefter tog det två dagar tills utegångsförbudet tog vid. Det var tiden de fick för att införskaffa sig mat.

– Det är många som är fattiga här och lever dag för dag. De kunde inte samla på sig mycket mat som vi gjorde. Landet är tätbefolkat med mycket kåkstäder utan rinnande vatten och folk är väldigt oroliga hur snabbt det kan smittas om det når ett sånt område.

I Sydafrika får du som mest umgås i par och alla måste bära skyddsmask. Är du utanför hemmet utan giltig anledning kan du hamna i fängelse. Rykten går om poliser som skjutit gummikulor mot folksamlingar för att få dem att separera från varandra.

– Det är mycket förvirring här om vad som gäller eftersom vi inte fått några riktlinjer. Det är mycket prat.

Hon och de fyra andra som bor på gården rör sig inte utanför området och risken att de ska smittas är liten.

– Jag känner mig trygg här. Jag önskar att min familj kunde vara med mig istället för Stockholm där det är så utbrett, säger hon.

Sedan studenten har hon bott i Afrika. 2017 flyttade hon till Zimbabwe och 2019 till Sydafrika.
Sedan studenten har hon bott i Afrika. 2017 flyttade hon till Zimbabwe och 2019 till Sydafrika.
Ämnen i artikeln
Mer om: Ungdomar utomlands
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget