”Ungdomsförbundens folkbildande insats är unik”

SSU:s förbundsordförande Philip Botström

Lägets artikelserie om de politiska ungdomsförbundens ordförande fortsätter. Idag berättar Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbunds (SSU) ordförande Philip Botström om uppväxten i ett litet brukssamhälle, sin egen framtid och varför det inte räcker att driva enskilda frågor för att få till förändring i samhället.

Philip Botström föddes i Colombia. Han kom till Sverige som spädbarn och växte upp i Filipstad i Värmland. Det politiska intresset kom inte hemifrån. Hans föräldrar var varken politiskt eller fackligt engagerade. Det var istället andra saker som väckte intresset. Rasism, homofobi och bristande stöd i skolan präglade uppväxten.

   – Jag var nog den enda mörkhyade och öppna HBTQ-personen i staden. Jag gick runt och var förbannad utan något sätt att kanalisera ilskan.

För att få ett utlopp gick han med i SSU 2006. Men det var först tre år senare han blev aktiv medlem. Efter finanskrisen 2008 var framtidstron låg och många i hans närhet blev arbetslösa. En stor anledning till att valet föll på just SSU var enkelt, dem var de enda som kom till hans gymnasieskola.

   – SSU var de enda som brydde sig om oss. Hade något annat förbund kommit dit hade det kunnat bli dem istället. Det sätter fingret på hur viktigt det är att finnas i hela landet. På mindre orter är alternativen färre, även om behovet är som störst.

Att ungdomsförbunden har ett folkbildande syfte är något Philip Botström vill framhålla. Man lär unga hur man kan påverka i en demokrati och vilka rättigheter och skyldigheter man har.

   – Det är en väg in i politiken och demokratin för unga som tycker och tänker, men kanske inte har en färdigformulerad åsikt. Vi fostrar medlemmar som kommer bli framtidens makthavare och den folkbildande insatsen är unik.

Ungdomsförbunden ger också utrymme för visioner och tankar kring framtiden. Samtidigt menar att man är väldigt viktiga för moderpartierna.

   – Vi är som en blåslampa. Vi kräver hela tiden mer och att det ska gå snabbare.

Han beskriver en vardag som innehåller en stor variation. Möten med unga och möten med makthavare. Besök i en fabrik och besök på en gymnasieskola.

   – Jag kan träffa gymnasieelever som berättar om sina tankar och synpunkter för att sedan åka och träffa utbildningsminister och lyfta samma frågor.

I coronatider sköts i princip allting digitalt. Föreläsningar, bokklubbar och studiecirklar sköts för tillfället via länk. Nu har man även dragit igång andra initiativ där man ger digital läxhjälp till ungdomar och ringer äldre partimedlemmar för att se om man kan hjälpa till med något.

   – Det kan vara att hjälpa till att handla eller bara prata en stund.

Det är just att det finns mycket att göra i förbundet som han trycker på. Allt för att fördjupa ditt intresse för vissa frågor. Och det är inte alltid uppenbart att man är i ett politiskt förbund.

   – Ibland har vi FIFA-turnering och ibland lanar vi och pratar politik samtidigt. Det handlar om att förena intressen och inte bara prata ideologi hela tiden.

Tjugofyra år gammal blev Philip Botström vald till förbundsordförande. Han har två olika teorier om varför åldern på medlemmar har gått ned. Den första, snälla versionen som han beskriver den, handlar om att de politiska partierna har blivit bättre på att släppa fram unga personer. Den andra teorin är lite mer självkritisk.

   – Ungdomsförbunden har det svårare att vara relevanta för sina medlemmar. Tretton- och trettioåringar är väldigt olika och det blir svårt att härbärgera alla. För bara tio, femton år sedan var det annorlunda.

När hans nuvarande mandatperiod går ut 2021 så har han suttit sex år. Men trots att tidigare SSU-ordförande historisk har fått toppjobb inom politiken är det inte främst dit hans blick går.

   – Som det ser ut nu skulle jag gärna uppfylla en tidigare dröm och bli polis. Sedan vill jag gärna fortsätta inom politiken men kliva ner i ansvarsnivå.

Att det skulle finnas för många politiker som inte har haft ett ”vanligt” jobb tycker Botström är fel sätt att se på saken. Det handlar enligt honom inte om hur många olika jobb du har haft, även om han tror att många gärna ser folkvalda med arbetslivserfarenhet.

   – Det viktiga är att det finns en bredd och mångfald bland politiker. Jag vill se politiker med både akademisk bakgrund och inom tung industri. Det ska finnas olika vägar in i politiken.

Philip Botström tror att många unga har en felaktig bild av partipolitiken och att många därför enbart engagerar sig i hjärtefrågor som klimatet eller jämställdhet. Han menar att många ser partipolitiken som grå och trög. Och att som medlem måste man representera allt partiet gör. Men problemet ligger hos ungdomsförbunden, inte ungdomarna.

   – Det är ett problem att vi inte lyckas brygga in engagerade ungdomar och vara ett alternativ för dem. Vi måste bli bättre på att opinionsbilda och lyfta frågor.

Samtidigt är han tydlig med att för att få en chans att påverka politiken på riktigt så räcker det inte med att opinionsbilda. Då ska man gå med i ett parti.

   – Ska man gå från ord till handling krävs ett hantverk och kunnande. Det är medlemmarna som avgör vad Socialdemokraterna går till val på.

Mer om: Sveriges politiska ungdomsförbund

"Det vi brinner för, brinner vi för överallt"

POLITIK Läget möter Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokthari

Ungdomsförbunden: svårt att engagera på distans

POLITIK Läget pratar med två distriktsordföranden om hur de jobbar under pandemin

”Det kräver arbete om man vill påverka”

POLITIK Martin Hallander har elva år i ungdomspolitiken – nu är den eran snart slut.

”Vi är inte små politiker utan aktivister som vill göra skillnad i praktiken”

POLITIK Ung Vänsters ordförande arbetar heltid med politiken – nu ska han när som helst axla rollen som pappa

”Unga har fler fördomar och lägger mer tyngd i dem”

POLITIK Läget möter Ungsvenskarnas ordförande, riksdagsledamoten Tobias Andersson.

”Ungdomsförbundens folkbildande insats är helt unik”

POLITIK SSU:s ordförande Philip Botström berättar om uppväxten och varför många har en felaktig bild om partipolitik.

"Det är ett demokratiskt problem när unga inte engagerar sig politiskt"

POLITIK Grön Ungdoms språkrör berättar om vikten av unga i politiken, pizza på medlemsmöten och att utmana sig själv

Muf:s ordförande om uppväxt och politik

POLITIK Benjamin Dousa är först ut i Lägets artikelserie om de politiska ungdomsförbundens olika ordförande.

Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...