Cornelius Marsico, 24 år, distriktsordförande SSU Sörmland
Ungdomsförbund på distans
Den rådande pandemin har minst sagt förändrat vårt samhälle. Men även under kris behövs demokratiskt engagemang. Läget har pratat med distriktsordförande från SSU och MUF.

Hur upplever du att politiken påverkas av pandemin?
– Det jag ser är att fokus har hamnat på de mest centrala frågorna nu. Ska vi har en välfärdsstat som klarar av sina kärnuppgifter? Man pratar inte längre om invandring, jobbskatteavdrag och januariavtal.
Hamnar politiken i skymundan?
– Ja, vissa frågor gör det. Mest noterbart är debatten om flyktingfrågan och den om brott och straff. Men höger-vänster-frågan är fortfarande brinnande aktuell.
Vad är den viktigaste frågan som glöms bort?
– Bostadsfrågan. Kids bor hemma tills de är 33 år, sen får man hyra en skrubb i sextiofjärdehand – det är inte rimligt.
Hur gör ni på SSU i dessa tider?
– Vi anpassar oss. Vi i Sörmland hann precis ha vårt årsmöte innan rekommendationerna kom ut. Pandemin påverkar hur vi organiserar oss, alla planer man hade kan man kasta ur fönstret. SSU-förbundet centralt har varit extremt snabbfotade med mallar, tips och tricks. Vi kör läxläsningar och föreläsningar digitalt, och försöker även värva nya och återvärva gamla medlemmar.
Är det svårare eller enklare att ses digitalt?
– Det är absolut svårare. Vanligtvis väljer man första bästa gymnasieskola och haffar folk. Nu hänger det mycket på hur väl man får till dela-gilla-kommenterandet. Det kan också vara svårt att nå ut till folk utanför sina egna ekokammare.
Matilda Ekeblad, 23 år, distriktsordförande MUF Östergötland

Hur upplever du att politiken påverkas av pandemin?
– Politiken påverkas på många olika sätt. Det påverkar vad man pratar om och vilket fokus vi har. Samtidigt kan vi inte ses – vår verksamhet, som brukar ske flera gånger i veckan, har ställts in för att minska smittspridningen.
Hamnar politiken i skymundan?
– Den vardagliga politiken gör det, det man alltid pratar om. Men samhället står inte still, kriminalitet, skjutningar och grov brottslighet sker fortfarande.
Vad är den viktigaste frågan som glöms bort?
– Alla unga som nu får stanna hemma när aktiviteter ställs in och isolering i hemmet krävs. Barn som har det socioekonomiskt sämre, barn som lever under våldsamma förhållanden och barn som blir ensamma. Det blir svårare att upptäcka barnen nu när de är isolerade.
Hur gör ni på MUF i dessa tider?
– Vi gör olika arrangemang digitalt. Vi har talarkvällar med olika politiker och människor från näringslivet, debattkvällar, vi ska också köra frågesport och vi ska starta en bokcirkel.
Är det svårare eller enklare att ses digitalt?
– Vi har märkt ett stort intresse och det är lättare att få folk från hela länet. Men det är inte samma sak som att ses på riktigt. Det fysiska mötet, att sitta ner och prata, saknas. Det är svårare att hålla igång en diskussion med 15-30 personer i ett chattrum.
Webbfråga Är du politiskt intresserad?



















