Grön Ungdoms språkrör: "Jag har alltid varit en person med mycket åsikter"

Grön Ungdoms språkrör Aida Badeli
Grön Ungdoms språkrör Aida Badeli

Lägets artikelserie med ordföranden och språkrör för de politiska ungdomsförbunden fortsätter idag med Aida Badeli, ett av språkrören i Grön Ungdom.

Hon berättar om hur ungdomsförbund förändrar Sverige, utmaningar att värva medlemmar och att hon ser politiken som en hobby.

Hon är född och uppvuxen i Göteborg men bor sedan ett år tillbaka i Stockholm. Innan det bodde hon i Bryssel och jobbade som politisk sekreterare för Bodil Valero (MP) i Europaparlamentet. Men efter ett och ett halvt år där blev hon vald till nytt språkrör för Grön Ungdom.

   – Jag har alltid varit en person som har mycket åsikter. I skolan tror jag att många såg mig som den där jobbiga tjejen som alltid skulle tycka till om allt.

När hon växte upp diskuterades politik flitigt i hemmet och man pratade mycket om rasism. Förutom djurrättsfrågor är det just antirasismen som hon har brunnit för. Efter terrorattentatet på Utøya 2011 bestämde hon sig för att gå med i Grön Ungdom.

   – Den händelsen fick mig att vilja agera och då ville jag göra det i ett ungdomsförbund.

Under flera år var hon medlem och gick på möten. Men det var först inför valrörelsen 2014 som hon blev aktiv i organisationen. Aida Badeli ser ingen begränsning i vad ett ungdomsförbund kan uträtta.

   – Syftet med Grön Ungdom är att förändra Miljöpartiets politik och deras roll är att förändra samhället. Så i längden är även vi med och förändrar. Det är bara några fler led.

Aida Badeli beskriver vardagen som språkrör som väldigt varierande. Den innehåller mycket resor och besök på skolor. Skriva artiklar och ta debatter. Men det är inte alltid lätt.

   – Jag måste hela tiden komma på saker att göra. Det är ett stort ansvar.

Kärnan i ungdomsförbundet handlar om att gå på styrelsemöten. På lokalavdelningar runtom i landet planerar man för vad som ska göras efter vilken budget man har. Sen är det även många medlemsträffar.

   – Då träffas man och käkar pizza och diskuterar politik. Ibland är det en föreläsning och ibland kan det vara en plakatverkstad inför en demonstration. Man hänger helt enkelt mycket med andra. Det roligaste är att åka runt och prata med unga. Att diskutera och få dem att engagera sig politiskt.

Grön Ungdom har till skillnad från de flesta andra ungdomsförbund en ålderspolicy. Du får inte vara över tjugoåtta år gammal i organisationen. Det gör att man generellt har yngre medlemmar än de flesta andra. Något som Aida Badeli tycker är bra.

   – En viktig del i ett ungdomsförbund är att det ska representera ungas åsikter. När du börjar närma dig trettio är du mer en vuxen än en ungdom.

Hon är själv tjugofyra och har suttit ett år. Även om hon skulle vilja vara språkrör under valrörelsen 2022 så vet hon inte hur det kommer bli. Hon tycker det är viktigt att politiker inte blir kvar i samma position för länge.

   – Har man bara jobbat med politik hela sitt liv blir man inte en bra politiker. Att bli sakkunnig och få erfarenhet från andra delar av samhället är jätteviktigt. Ibland måste man som politiker ta en paus.

Hon vet säkert att hon i framtiden vill jobba med mänskliga rättigheter och samhällspåverkan i någon form. Men inte nödvändigtvis inom politiken.

– Jag tycker att politik är som en hobby. Det är som om man spelar fotboll så kan man göra det för att det är kul och bra träning. Men alla kanske inte vill bli nästa Zlatan. Det är en hobby som har blivit ett heltidsjobb.

Att intresset för partipolitik bland ungdomar har gått ned ser Aida Badeli som ett stort problem. De senaste åren har det blivit svårare att värva medlemmar. Många unga är rädda för att få en partistämpel på sig som sen kan påverka dem i arbetslivet och vissa skolor förbjuder ungdomsförbunden från att komma in och värva medlemmar. Även om man försöker hitta nya digitala sätt så är den mänskliga kontakten viktig. Aida Badeli menar dock att det i första hand är ett demokratiskt problem.

– Många av dagens makthavare har kommit fram i ungdomsförbunden. Färre unga som engagerar sig kommer leda till färre vuxna politiker senare i livet också. Det blir inte lika många valmöjligheter för väljare.

Uppenbarligen är det viktigt för Aida Badeli att unga människor engagerar sig i förbunden. Hon tar sig själv som exempel på hur mycket man utvecklas.

– Man får inte vara rädd. Du måste våga utmana dig själv. När jag gick på min första medlemsträff vågade jag knappt prata framför fem personer. Nu har jag varit med i Agenda inför miljoner tittare.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges politiska ungdomsförbund
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget