Sannolikhetsignorans - Varför vi nojar för mycket och tänker för lite

I takt med coronaviruset håller en annan pandemi på att breda ut sig i världen - desinformations-pandemin. Vi människor är inte naturligt duktiga på att sortera och hantera information. Vi styrs ständigt av "kognitiva bias" - undermedvetna psykologiska mekanismer som gör att vi tolkar information subjektivt. I denna artikelserie listar Läget 5 bias vi måste känna till för att vi ska bli bättre på att tolka information.

Foto: Pixabay

5. Ignorans av sannolikhet

Den här biasen som på engelska heter “Neglect of probability” (och som jag inte hittade någon bra översättning på) hänger delvis ihop med negativitets-bias. “Sannolikhetsignorans” innebär att eftersom människor fokuserar mer på risken att något negativt kommer inträffa, “worst case scenario”, så missar vi ofta att ta hänsyn till den riktiga sannolikheten av att något hemskt faktiskt inträffar.

Det finns många exempel i historien på hur människor har stirrat sig blinda på “worst case scenario” utan att ta hänsyn till sannolikhet, oftast i reaktion på en tragisk händelse. Som exempel slutade många människor att flyga efter 11 september-attackerna trots att sannolikheten att ett flygplan skulle bli kapat av terrorister fortsatt var försvinnande liten.

Vi gör därför bäst i att även under en pandemi inte gå runt och hela tiden vara rädda för “worst case scenario”. För om man tänker efter är det inte ens särskilt sannolikt att det värsta kommer att hända, för när ska i så fall det näst värsta inträffa?

Ämnen i artikeln
Mer om: Botemedlet mot desinformations-pandemin - 5 bias vi måste känna till
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget