Dunning-Kruger-effekten - Hur du urskiljer en idiot

Samtidigt som det nya coronaviruset håller en annan pandemi på att breda ut sig i världen - desinformations-pandemin. Vi människor är inte naturligt duktiga på att sortera och hantera information. Vi styrs ständigt av "kognitiva bias" - undermedvetna psykologiska mekanismer som gör att vi tolkar information subjektivt. I denna artikelserie listar Läget 5 bias vi måste känna till för att vi ska bli bättre på att tolka information.

Foto: Pixabay

3. Dunning-Kruger-effekten

En kognitiv bias som har fått stor uppmärksamhet i sociala medier är den så kallade Dunning Kruger-effekten. Biasen fungerar på det sättet att de som är mindre kompetenta tenderar att överskatta sin egen förmåga därför att de saknar kompetensen att avgöra huruvida de är kompetenta eller inte. De som däremot besitter hög kompetens är mer benägna att upptäcka fel och brister hos sig själva vilket leder till att dessa istället underskattar sin förmåga.

Forskarna som myntade begreppet, David Dunning och Justin Kruger, sammanfattade det så här: Den inkompetente har felaktig uppfattning om sig själv, den kompetente om andra.

Min magkänsla säger mig att Dunning Kruger-effekten är orsaken till varför antalet epidemiologer och smittskyddsexperter har ökat dramatiskt sedan coronavirusets utbrott - men vad vet jag om det, jag är ju ingen expert.

Ämnen i artikeln
Mer om: Botemedlet mot desinformations-pandemin - 5 bias vi måste känna till
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget