1. Bandwagoneffekten
Bandwagoneffekten har fått sitt namn från det amerikanska uttrycket “jump on the bandwagon” som innebär att ge sitt stöd till någon för att den har stöd av en större majoritet. Biasen innebär alltså att vi människor tenderar att tycka och handla som den större massan gör. Om alla ens grannar, vänner och arbetskollegor bunkrar toapapper, munskydd och handsprit kanske man gör bäst i att göra likadant? Men redan som barn lärde vi oss att bara för att andra tycker eller gör på ett visst sätt betyder det inte att det är rätt.
Bandwogeneffekten är med andra ord detsamma som klassiskt grupptryck. Samtidigt är det inte fel att lyssna på vad andra tycker och tänker. Sverige kan exempelvis lära sig mycket genom att iaktta hur andra länder i Europa agerar under coronakrisen.
Problemet med att lyssna på andra för mycket är bara det att en själv inte är som alla andra. Varje person och varje land är unikt. Alla har sina egna utmaningar, förutsättningar och behov. Därför är det alltid bäst att tänka själv och fatta beslut utifrån sina egna förutsättningar innan man hoppar på orkestervagnen.