Memekollen: Salt Bae

Stillbild från Nusret Gökçes originalvideo som skapade memen "Salt Bae".
Stillbild från Nusret Gökçes originalvideo som skapade memen "Salt Bae".

Den 35-årige turkiske slaktaren och kocken Nusret Gökçe blev världskänd efter att ha skurit upp en köttbit och saltat måltiden på ett minst sagt eget sätt. Videon på Instagram har setts över 16 miljoner gånger och gett honom smeknamnet “Salt Bae”.

Bae är en variant av ordet “babe”, och används oftast för att beskriva någon man tycker om. Kanske är det också just omtyckt Gökçe blev när han i klippet från 2017 tar en stor nypa salt, höjer upp armen så att den är formad ungefär som en svan, och sedan “strösslar” ut saltet rakt ner så att det först landar på hans underarm och sen sprids ut över köttet. Den teatraliska gesten är komplett med ett utsträckt lillfinger precis när saltet släpps ner.

Med memes är det ofta flera små delar som tillsammans skapar något tillräckligt unikt eller skruvat för att få folks uppmärksamhet. Så är det också med Salt Bae: saltgesten, ihop med Gökçes instoppade vita tröja, små runda svarta solglasögon, och rakbladsvassa knivar som skär genom köttet som om det vore smör skapar tillsammans något ikoniskt. Hans sätt att gnida och smeka köttbitarna kan liknas vid en sorts sensuell dans eller ritual. Genren med korta filmer på folk som gör delikata bakverk eller lagar frestande mat är väldigt populär, men de faktorer som skapade Salt Bae är något utöver det vanliga. Gökçe, som vid den tiden drev restauranger i Turkiet, Dubai och Abu Dhabi, verkar vara medveten om ingredienserna i sin framgångscocktail; både tröjan, brillorna, knivarna, de teatraliska rörelserna och den avslutande saltningen har varit med i nästan allt han lagt upp sen dess. Han syns titt som tätt med olika köttbitar, och lägger även upp bilder på när han serverar mat till kändisar, komplett med den ikoniska saltningen.

Förutom att ha blivit en stjärna på sociala medier, med över 12 miljoner följare på Instagram, har han även startat en restaurang i New York. Den har dock inte fått särskilt bra kritik, bland annat har Steve Cuozzo från The Post kallat restaurangen för en “Public Rip-off No.1”. Den som ändå vill prova på maten kan förvänta sig ett besök av Gökçe, som enligt uppgifter själv kommer fram till borden och saltar maten som “Salt Bae”.

Nusret Gökçe röstar i folkomröstningen i Turkiet 2017.
Nusret Gökçe röstar i folkomröstningen i Turkiet 2017.

Under folkomröstningen i Turkiet kring ändringar i grundlagen som skulle ge president Erdogan mer makt publicerade Gökçe en bild där han röstar. Valsedeln håller han, så klart, på samma sätt som han gör när han saltar maten.

Många andra har gjort parodier på Salt Bae, allt från en redigerad Salt Bae med Snoop Dog’s huvud som strösslar ner marijuana i en joint, en “Salt Gay” som strösslar regnbågar, till en lika redigerad Bae som med Donald Trump’s huvud strösslar Twitterloggor.

Även om Gökce inte brukar prata i klippen och är väldigt kortfattad i sina bildtexter, har han uttalat sig i New York Times söndagskolumn, då han hade följande att säga om sin gest:

– I view my job as an art because I make art out of meat and the move is like a final touch on this art. It came from within me.

Mer om: Memekollen – Läget reder ut
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget