Memekollen: Howard Dean-scream

"The Howard Dean-scream" var en av de tidiga ljuden som samplades och användes i parodivideos.
"The Howard Dean-scream" var en av de tidiga ljuden som samplades och användes i parodivideos.

Hur det övertaggade skriket förstörde demokraten Howard Deans väg till Vita Huset.

Under det tidiga 2000-talet var republikanen George W. Bush president i USA och världen höll fortfarande på att hämta sig från elfte september-attacken. Bush var en kontroversiell president som fick mycket kritik för sin politik, och att han startade krig i Irak gjorde honom väldigt icke-poppis, särskilt hos det andra partiet demokraterna. Inför valet 2004 hade alltså hans motståndare fått en bra chans att ta tillbaka makten i skuggan av hans styre.

Guvernören av Vermont och demokraten Howard Dean gav sig ut på ett kampanjtåg i USA för att bli demokraternas presidentkandidat. Han var under en lång period tippad att vinna, tills en meme krossade alla hans chanser.

Skriket, the "Dean scream" kan du se 50 sekunder in i klippet.

Howard Dean hade ett rykte om sig att vara impulsiv och explosiv bland sina kollegor. Men publiken verkade gilla hans personlighet och driv. Däremot var många av hans kollegor oroliga över att låta Dean sitta på den största makten och koderna till USAs kärnvapen på grund av hans impulsivitet. Deras oro försvann efter talet.

Efter skriket som spårat ur tappade Dean många procent bland väljarna och det blev istället John Kerry som vann demokraternas nominering. Dean slutade på en tredjeplats. Vad hans kollegor sett innan såg nu också publiken.

Skriket var ett av de tidiga ljuden som samplades till parodivideos på ett då ungt Youtube. Tv-shower som Saturday Night Live och Mad TV gjorde sketcher om skriket. Det tidiga 2000-talets favoritkomiker Dave Chapelle lät inte Howard Dean undan heller och parodierade skriket i hans kultförklarade tv-serie "The Chapelle Show".

Ämnen i artikeln
Mer om: Memekollen – Läget reder ut
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget