Memekollen: Sad Affleck

Ben Affleck och Henry Cavill från intervjun med Yahoo! UK 2016.
Ben Affleck och Henry Cavill från intervjun med Yahoo! UK 2016.

En långsam inzoomning, sorglig musik, och en Ben Affleck djupt inne i sina egna tankar; det är ingredienserna i den cocktail som gjorde Affleck till en internetmeme.

När “Batman v Superman” släpps på bio 2016 får superhjälteskådisarna under en intervju frågan om vad de tycker om filmens dåliga recensioner. Henry Cavill som spelar Superman tar kommandot och ger ett långt svar, men vad han säger får man inte veta. I alla fall inte om man tittar på parodiklippet som användaren Sabconth laddade upp samma dag som intervjun, och idag har över 22 miljoner visningar. Det alternativa klippet är redigerat, och istället för Stålmannens svar spelas “The Sound of Silence” av Simon & Garfunkel, som börjar med orden: “Hello darkness my old friend…”, ihop med en smärtsamt långsam inzooming av Afflecks ansikte. Han ser ut som att han håller på att börja gråta. Inzoomningen håller på i 37 långa sekunder, när musiken plötsligt slutar. Cavill är klar, och reportern frågar “Ben?”. Affleck tittar upp och svarar: “Jag håller med.” En meme är född.

Will Arnett, här lite gladare än när han blir inzoomad som Gob Bluth i Arrested Development.
Will Arnett, här lite gladare än när han blir inzoomad som Gob Bluth i Arrested Development.

Att göra sorgliga inzoomningar med “The Sound of Silence” hade gjorts tidigare i TV-serien “Arrested Development”. Ofta är det Will Arnett’s karaktär “Gob Bluth” som blir inzoomad, och förutom Simon & Garfunkel får man också höra hans egna tankar om hur tragiskt han inser att hans liv är. Sabconth tänkte sig förmodligen något liknande för Ben Afflecks medverkande i “Batman v Superman”. Att han mitt under intervjun inser det Gob Bluth brukar säga när han tagit dåliga beslut: “I’ve made a huge mistake.”

I januari 2017 blir Affleck intervjuad av BBC Radio 1, som frågar honom vad han lärde sig av “Batman v Superman”, som var en stor filmproduktion och annorlunda från många av indiefilmerna han gjort. Han svarar direkt med glimten i ögat:

– Jag lärde mig att inte göra intervjuer med Henry Cavill där jag inte säger någonting så att folk kan lägga på Simon & Garfunkel-musik.

Det finns gott om varianter på “Sad Affleck”. Det har klippts in i videos där folk reagerar med storgråt på helt andra klipp, för att få det att se ut som om de gråter på grund av Sad Affleck istället. Bilden på den sorgsna skådespelaren har blivit nya memes med texter som “Tillbaks till jobbet imorgon… kul.”, “Black Panther tjänade in 242 miljoner dollar på fyra DAGAR.” Och “Fick spela Batman – fick inte behålla the Batmobile.” Afflecks gestaltning av Batman har fått öknamnet Sadman. Hans kompis Matt Damon hänvisar till memen i en intervju då han berättar om hur de 1989 inte fick roller i "Dead Poets' Society", utan istället fick jobba på en bio där filmen visades:

– That was the saddest Affleck there's ever been, and the saddest Damon too, säger han i intervjun med The Hook.

Trots Afflecks uttalande i BBC verkar det inte vara helt lätt för honom att ändra sig. Folk har fortsatt göra remakes på nya intervjuer där Affleck ser minst sagt sorgsen ut bredvid andra skådisar, alltid med Simon & Garfunkels låt i bakgrunden. Vem vet, han kanske bara ser ut så när han slappnar av, eller så är det inte så roligt som man tror att bli intervjuad i såna situationer. Ofta är det massor av journalister på rad, och skådespelare får sitta hela dagar både säga, och höra sina medskådisar säga samma saker. Kanske får vi acceptera att skådisar blir lite “sad”, ibland.

Mer om: Memekollen – Läget reder ut
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget