Memekollen: Kilroy was here

Du har nog sett bilder på den lilla näsvisa gubben som kikar fram bakom en vägg med texten “Kilroy was here”. Men vad du kanske inte visste är att det är en tidig meme - som kom långt innan internet.

Vem är den mytomspunna Kilroy?
Vem är den mytomspunna Kilroy?

En av världens mest kända klotter är "Kilroy was here" som är som en meme utanför internet. Men vem är den mytomspunna Kilroy?

Uppfinnaren till Kilroy var en inspektör i den amerikanska marinkåren under andra världskriget som hette James J. Kilroy. Han ska ha inspekterat båtar i flottan och klottrade dit gubben Mr. Chad som ett märke för att båten var inspekterad. Soldaterna tog då med sig klottret hem och fortsatte. Kilroy har sedan spridits som en intern referens likt en meme.

Australiensiska "FOO was here"
Australiensiska "FOO was here"

Men! James J. Kilroy må ha varit upphovsmannen av frasen “Kilroy was here”, men han är faktiskt inte uppfinnaren av Mr.Chad. Under första världskriget, cirka 25 år innan, började den australiensiska armen klottra en liknande filur med texten “FOO was here”.

Frasen tros ha stått för Forward Observation Officer eller det mer grova uttrycket FUBAR, som kan översättas till F*****d Up Beyond Repair, som är ett uttryck för krigsskadade soldater. Gubben FOO ska ha varit ett vanligt klotter runt om i Australien långt innan Kilroy snodde åt sig rampljuset.

“Kilroy was here” är inte ett originellt påhitt, men har ändå spridits i över 70 år runt om i hela världen. Senast observerade Lägets redaktion Kilroy på en av bänkarna i föreläsningssalen på Stockholms Universitet. Det är knappast det sista vi ser av Mr. Chad.

Kilroy finns att hitta på JMK i Stockholm
Kilroy finns att hitta på JMK i Stockholm
Ämnen i artikeln
Mer om: Memekollen – Läget reder ut
Mer från: Nöje
Mer från Läget