Memekollen: Mackes kompis ballar ur

Drottninggatan i Stockholm, där bråket mellan Macke och hans kompis skedde och filmades av Kanal 5
Drottninggatan i Stockholm, där bråket mellan Macke och hans kompis skedde och filmades av Kanal 5

Memekollen reder ut en sann svensk klassiker: "Macke!"

Hur kan man inte älska klippet från Kanal 5-serien "Tunnelbanan", som faktiskt har allt: En konflikt i fokus, en stark dramaturgisk kurva, en vänskapsrelation som slits itu, och en cliffhanger i slutet. Låt oss ta en titt på en av svensk historias mest ikoniska memes.

Vi känner till väldigt lite om vilka de två männen i klippet är. Det enda vi vet säkert är att en av dem kallas för "Macke", och att de är kompisar (eller var i alla fall det). Ett plötsligt bråk eskalerar mellan männen och fångas på kamera av Kanal 5:s kamerateam. Ordningsvakterna försöker desperat avstyra bråket, och håller ner Mackes vän på marken medan de försöker tala sansat och lugnt med honom. Mackes kompis protesterar mot ordningsvakternas behandling av honom, och skriker "Macke! Ring åklagaren!". Hans argument blir mer och mer bisarra ju längre in i videon man kommer. Bland annat när ordningsvakterna påminner mannen om att han har tappat sin mobil, och han säger "Ni kan ta den, jag vill ändå inte ha den", för att därefter skrika "Macke! De tog min mobil". Trots hans rop på hjälp från Macke så verkar Macke inte bry sig särskilt mycket, utan står och pratar med en ordningsvakt. Klippet avslutas med att Mackes kompis förs in i ett privat utrymme med ordningsvakterna för att lugna sig.

Originalklippet från avsnittet av "Tunnelbanan" som sändes 2013
Originalklippet från avsnittet av "Tunnelbanan" som sändes 2013

Klippet har blivit otroligt populärt på Youtube, och har fått över en miljon visningar sedan avsnittet sändes under 2013. I ett avsnitt av "Tunnelbanan" som kom ut 2014, säger en av ordningsvakterna som var med i originalprogrammet att han inte tror att Macke eller kompisen någonsin ringde någon åklagare.

- Den där mannen hade väldigt mycket åsikter, men den starkaste var att han ville att Macke skulle ringa åklagaren, berättade ordningsvakten i det uppföljande programmet.

Men en sak vi alltid vet säkert är att "Mackes kompis ballar ur" är den sortens odödliga meme som alltid är rolig. Mestadels tack vare Mackes kompis bisarra rop. En kan bara undra hur många busringningar som Åklagarmyndigheten har fått sedan avsnittet sändes.

Ämnen i artikeln
Mer om: Memekollen – Läget reder ut
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget