Hej Agnes, vem är du?
– Jag heter Agnes Holmbäck Svensson och är 18 år. Jag en tjej som har många bollar i luften men satsar framförallt på min idrott, dans. Jag går tredje året på gymnasiet i Skara där jag går inriktningen ''dans''.
Bosatt i den lilla staden Tidaholm, mitt emellan Vänern och Vättern, har Agnes spenderat större delen av sitt liv inramad av speglar. Danslokalen är som ett andra hem och genom åren har Agnes provat på många olika stilar, men det är discodansen som fått hjärtat att klappa hårdast. Trots att dansen är en sport som inte får lika mycket plats i media som andra, större sporter trycker Agnes hårt på att den är för alla.
– Det bästa med dansen är att det är en så bred sport. Man kan dansa massor av olika stilar, samtidigt som man automatiskt tränar kroppen på flera sätt. Man kan nästan säga att man tränar kondition, styrka och rörlighet utan att tänka på det.
– Bäst är också att man kan uttrycka sig på så många olika sätt i dansen, tillexempel sina känslor. Dans är även en sport som passar alla vilket är roligt. Jag tycker att sporter ska vara till för alla!
Hårt slit lönar sig
När Agnes var tio år började hon tävla i sporten dans. Med sex års erfarenhet i ryggen blev tävlingsstarten början på ett segertåg. Men det är inte utan att hon fått offra saker. Det sociala livet, med kompisar och familj, hamnar lite åt sidan när skolan och träningen hamnar först. Trots det känns det inte som en uppoffring.
– Livet består ju av prioriteringar och det gäller ju alla så det är bara att själv känna vad som är viktigast för dig i situationen du befinner dig i och det är så jag har tänkt för att komma dit jag är idag.
Agnes prioriteringar har minst sagt lönat sig. I oktober 2019 kunde hon lägga till den ärofyllda meriten VM-guld på prishyllan.
''Vi tog hem ett VM-GULD!''
– Att bli uttagen och få åka på VM är något jag har drömt om sedan jag var riktigt liten. Det har alltid funnits med i mina tankar och att jag tillslut fick chansen att åka och representera Sverige är ju hur häftigt som helst!
Trots att förberedelserna började ett bra tag innan det var dags kändes det som tiden knappt existerade. Agnes tränade hårt och byggde upp kroppen så att den skulle klara av att ge allt när det var dags. Det blev en intensiv kombination av både träning, anpassad kost och återhämtning - ett program skräddarsytt för att ge Agnes bästa möjliga förutsättningar.
– Helt plötsligt var vi på plats i tävlingshallen och stod sminkade och klara för att gå ut på tävlingsgolvet. Känslan som fann sig i kroppen när jag hade dansat final på VM går inte att beskriva, det var overkligt. Jag överrumplades av lycka och bara att få komma till final på en internationell tävling är stort.
Agnes gasade in i VM-final med parkompisen Natalie Forsberg och dem dansade sig tillsammans allra högst upp på pallen.
– Det enda jag hörde var jubel från läktaren och sedan helt plötsligt mitt namn. Glädjetårarna rann ner från kinderna och svenska flaggan var virad om oss. Vi tog hem ett VM GULD! Att få stå där högst upp på prispallen och höra svenska nationalsången går inte att beskriva, alla känslorna kom på en och samma gång och det var bara overkligt.
En ofrivillig vila
Efter VM har vardagen kantats av gratulationer, intervjuer och firanden. Agnes har fortsatt tränat hårt för att jobba mot nya mål, men nu bromsas hennes planer. Det nya coronavirusets framfart påverkar Agnes elitsatsning, rejält. Hennes skola, som till vardagen består av mycket dans, har ställts in. Likaså de gemensamma träningarna och tävlingar som varit planerade länge.
– Det är som en del av vardagen har fallit bort eftersom det tidigare har tagit en så stor plats.Tråkigast var det när jag fick reda på att SM och VM som jag skulle åkt på nu i maj ställts in, men man får helt enkelt lyssna på situationen och följa alla rekommendationer. Hela världen är drabbade och att min träning och tävling påverkas negativt är inte jämförbart med andra saker som påverkar liv i världen!
Framåt blir det enklare träning på hemmaplan för Agnes. Hon gör sitt bästa för att hålla konditionen, styrkan och rörligheten uppe. Fokus nu är att försöka behålla de fina ranknings-poäng hon åstadkommit, så att hon kan bli uttagen nästa gång mästerskapen arrangeras.
Agnes bästa tips:
- Våga vara dig själv och prioritera det som känns rätt.
- Alla har upp- och nedgångar men ge aldrig upp! Sätt upp små delmål så blir det enklare att blicka framåt.
- Våga be om hjälp om det är något man undrar över eller tänker på, det kan hjälpa dig mer än vad man tror!