Elitsatsande ungdomar SPECIAL: "Jag tänkte att jag kunde bli bra, och det blev jag"

Att elitsatsa inom en sport är en stor utmaning oavsett vilken sport det handlar om. I det här specialavsnittet möter vi en idrottslegend som delar med sig av sina bästa tips från åren som elitidrottare. Välkommen till artikelserien, friidrottslegenden Robert Kronberg!

Robert Kronberg har tävlat både EM, VM och OS. Här på OS i Aten 2004.
Robert Kronberg har tävlat både EM, VM och OS. Här på OS i Aten 2004.

Hej Robert! Hur är läget?

- Hej! Läget är bra här, hur är det själv?

Robert Kronberg. Sveriges bästa manliga 110m häcklöpare genom tiderna. Han har 25 SM-medaljer, har tävlat både i EM, VM och OS och håller fortfarande det svenska rekordet på 110m häck. Idag är friidrottskarriären på elitnivå avslutad, men erfarenheterna därifrån bär han med sig för resten av livet. Idag får även vi ta del av dem.

"Jag blev nog lite kär"

Det var när Robert Kronberg var 11 år som han tävlade i friidrott för första gången. Han vann klassen i 60m och beskriver att mötet med sporten var som kärlek vid första ögonkastet.

- Jag är born and raised i Göteborg, och spelade som liten fotboll med de andra grabbarna. Men när jag väl testade på friidrotten så blev jag nog lite kär. Jag gillade det explosiva med sporten - det var en kittlande känsla.

Som nittonåring tog han silver i junior-EM. Två år senare var han med i sitt första SM och därefter, år 2000, gjorde han sitt stora internationella genombrott: OS-final i Sydney.

Ligger ligger varmt om hjärtat

Minnet från Sydney är ett av Robert Kronbergs favoriter.

- Det handlar inte så mycket om prestationen som om monsterjobbet bakom den. Det var tre år av uppladdning, förberedelser och hårt slit som till sist ledde fram till genombrottet.

Och det var ett stort steg att ta.

- Genom OS-finalen gick jag från hyfsad elit till absolut elit. Det var väl då jag märkte att alla de där småsakerna som man tror inte spelar någon roll faktiskt gör det.

"Han sa till mig: 'Du kan bli nånting bra'"

Robert Kronberg var aldrig rädd för att misslyckas när han stod inför stora utmaningar i idrottskarriären, något som han själv tror bottnar i stödet från föräldrarna. Särskilt pappan var en stor supporter.

- Pappa gav mig mod och självförtroende. Han sa "du kan bli något bra" och jag trodde på honom, berättar Robert Kronberg.

Alla framgångar kräver uppoffringar. Men det är möjligt att lyckas.
Alla framgångar kräver uppoffringar. Men det är möjligt att lyckas.

"Det funkar inte om man ska bli duktig"

Att kombinera en elitsatsning med det kompisumgänge som vanligtvis hör tonåren till är svårt, berättar Robert Kronberg.

- Ett vanligt ungdomsliv fungerar inte om man ska bli riktigt duktig, det handlar om så små marginaler och man behöver ha rätt fokus för att lyckas.

- Men för mig var det aldrig någon tvekan, satsningen har alltid varit värd uppoffringarna. Jag visste hela tiden vad jag ville och drevs av både passionen för sporten, och viljan att lyckas inom den, säger han.

Hur kändes det då, där uppe på toppen?

- Det var stora utmaningar, inte minst mentalt, säger Robert Kronberg när jag ber honom beskriva hur det var att vara en del av eliten.

När han slog igenom hade Sverige ingen direkt bakgrund inom de grenar han fokuserade på inom friidrotten.

- Vi var tvungna att skapa vårt eget framgångskoncept, vilket var en stor utmaning. Det fanns liksom ingen grund att stå på, utan jag var tvungen att bryta ny mark.

Han avslutar frågan med en väl medveten klyscha:

- Men det är faktiskt sant som de säger, det kan vara jävligt ensamt på toppen. Därför gäller det att brinna för det man gör, att behålla den glöden inom sig.

Att brinna för det man gör är viktigt för att ha orken att fortsätta kämpa, säger Robert Kronberg, fd. elitidrottare.
Att brinna för det man gör är viktigt för att ha orken att fortsätta kämpa, säger Robert Kronberg, fd. elitidrottare.

Coronakrisen för med sig möjligheter

Trots att läget vi befinner oss i just nu är en kris, så menar Robert Kronberg att situationen ändå för med sig möjligheter.

- Nu har du chansen att arbeta med allt det där du inte annars hinner. Ta den chansen att förbättra dig själv, så kommer du att vara väl förberedd när vardagen återgår till det normala igen, säger han.

Det bästa tipset han själv fick under sin idrottskarriär var...

- ... Att fokusera på glädjen och passionen, det är verkligen så viktigt, säger Robert Kronberg och avslutar sedan:

- Det är lätt att tappa glöden när man tränar hårt och går genom tuffa motgångar. Men då gäller det att backa: hitta orsaken till varför du satsar och utgå från det. Kärleken till sporten måste finnas där, annars är det ingenting värt.

Robert Kronbergs bästa tips till dig som vill lyckas med elitsatsningen:

✩ Känn efter vad du själv vill och följ den känslan. Gör inget för att någon annan vill det, det går ändå inte.

✩ Omge dig med kompetenta människor och god energi. Var inte rädd för att byta tränare om samarbetet slutar fungera, utan våga fatta sådana beslut.

✩ Prata med människor du litar på och hitta en balans i livet.

✩ Var ärligt mot dig själv kring din egen insats. Bara du vet vad som är sant, och bara du behöver leva med ditt samvete.

✩ Våga ta tag i dina svagheterna istället för att låta de gro. De går att vända till styrkor!

Ämnen i artikeln
Mer om: Elitsatsande ungdomar
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget