Elitsatsande ungdomar: "viljan måste komma inifrån"

Att elitsatsa inom en sport är en stor utmaning oavsett vilken sport det handlar om. I den här artikelserien möter vi ungdomar som siktar mot toppen och delar med sig av sitt liv. Först ut i Lägets artikelserie om ungdomar som elitsatsar är Sebastian Löschner - friidrott. Häng med!

Sebastian Löschner har tagit flera JSM-medaljer.
Sebastian Löschner har tagit flera JSM-medaljer.

Hej Sebastian! Vem är du?

- Hej! Sebastian Löschner, 20 år. Har tränat friidrott sedan barnsben och gör idag en elitsatsning inom sporten i hopp om att nå den absoluta toppen.

För närvarande tävlar han på juniornivå och har under sin karriär hittills tagit flera mästerskapsmedaljer. Det ständiga fokuset ligger på att hålla sig skadefri för att kunna fortsätta träna och bli allt starkare - men på lång sikt drömmer han om en OS-medalj.

- Alla som utövar en idrott som är en OS-gren drömmer nog om att ställa upp i ett OS. Så om jag nu får drömma, så skulle det vara jättehäftigt, säger Sebastian när jag ringer upp honom för en intervju.

"Det handlar inte om uppoffringar, utan om andra prioriteringar"

Och drömma får han, men det ligger också många timmars slit och hårt arbete bakom att lyckas med sin idrott. Dessutom handlar det om prioriteringar.

- Jag har behövt ställa in planer på att träffa kompisar, gå på födelsedagsfiranden och liknande om det har krockat med en tävling. Förra sommaren åkte mina kompisar på en festresa till Kroatien, men det fick jag skippa och fokuserade istället på träningen. Och det lönade sig, jag hade en jättebra säsong.

"Det finns något för alla"

Alla sporter har sina för- och nackdelar, men inom friidrotten ser Sebastian mest fördelar.

- Dels är det roligt att man har så många år på sig att bli bra, inom kastgrenarna som diskus pikar man ofta efter 30 eftersom det krävs så många år av styrketräning. Dessutom är friidrott fantastiskt eftersom det är så himla brett, det finns något för alla.

Det omtalade coronaviruset, hur påverkar det satsningen?

- Litegrann påverkas jag av restriktionerna i coronatider, men inte jättemycket. Jag är i en träningsperiod just nu och det jag missar är ett träningsläger på Teneriffa som egentligen skulle varit nu den 6-13 april. Det är såklart lite tråkigt.

Sebastian beskriver att de hårdare restriktionerna gäller även på gymmet och i friidrottshallen, men att det mesta går att lösa med god planering och framförhållning. Dessutom har han tur eftersom kastgrenarna han ägnar sig åt även går att träna utomhus.

- Så det löser sig.

Drömmen är OS, men först ett collegestipendium i USA.
Drömmen är OS, men först ett collegestipendium i USA.

Hoppas kunna få ett scholarship på collage i USA

Sebastian Löschner är uppvuxen i Stuvsta, Huddinge kommun. Där både bor och tränar han fortfarande. Men inför framtiden finns det annat som lockar, exempelvis på andra sidan Atlanten.

- Det vore fantastiskt om jag skulle bli sponsrad av någon som tror på min idrottssatsning med ett collegestipendium i USA. Om jag skulle få den chansen så är det bara för bra för att tacka nej till, säger han i luren och skrattar.

Bästa tipset från Sebastian Löschner:

- För att elitsatsa och lyckas är det viktigaste att du själv tycker att det är kul. Det går inte att bli tvingad utan det måste komma inifrån. Man måste älska det man gör, då är det underbart.

Ämnen i artikeln
Mer om: Elitsatsande ungdomar
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget