Elitsatsande ungdomar: "det är inte en hobby, det är en livsstil"

Att elitsatsa inom en sport är en stor utmaning oavsett vilken sport det handlar om. I den här artikelserien möter vi ungdomar som siktar mot toppen och delar med sig av sitt liv. Näst på tur i Lägets artikelserie om ungdomar som elitsatsar är Anna-Johanna Nilsson, sportkarate. Häng med!

Anna-Johanna Nilsson elitsatsar inom sportkarate, målet är att vinna VM-guld.
Anna-Johanna Nilsson elitsatsar inom sportkarate, målet är att vinna VM-guld.

Hej Anna-Johanna! Vem är du?

– Hej! Anna-Johanna Nilsson, 21 år och seniorkaratika. Tränar och tävlar i sportkarate med målbilden att nå hela vägen till en guldmedalj på VM.

Anna-Johanna är tvåfaldig nordisk mästare och tiofaldig svensk mästare, både i lag och individuellt – allt inom sportkarate.

– Det är viktigt att förstå att karate som sport är uppdelad i flera olika stilar. Jag utövar den universella stilen sportkarate, som även finns med som gren på OS, förklarar Anna-Johanna när hon svarar i telefon. Vi har bokat tid för en intervju, som får ske på distans.

Tränar 10-14 timmar i veckan och undviker att dricka alkohol

För att göra en elitsatsning krävs att man ger sitt allt, så är det i alla fall för Anna-Johanna. Hon tränar mellan 10 och 14 timmar i veckan, lite beroende på hur schemat ser ut med resor och tävlingar.

Dessutom pluggar hon på Handelshögskolan. Till Stockholm, eller Värmdö rättare sagt, har hon flyttat för bättre träningsmöjligheter, ursprungligen kommer hon från Göteborg.

– Vill man åstadkomma något måste man förstå att det krävs tid, energi och uppoffringar. Jag har levt med att satsa både på sport och skola hela livet, och det kräver såklart att man prioriterar. Jag personligen avbokar studentaktiviteter, dricker inte alkohol och läser universitetsutbildningen på fyra år istället för tre.

Planerar för livet efter 30

Dessutom har Anna-Johanna en långsiktig plan som sträcker sig hela vägen till efter karatekarriärens slut.

– Karate är en sport där man ofta toppar när man är drygt 25, 26 år. När man blir runt 30 tappar man reaktionsförmågan och då är det väl dags att avsluta. Så i mitt huvud finns en elitsatsning som sträcker sig till jag är 30, sedan har jag all tid i världen för att göra annat.

En sådan sak är att resa, gärna i Asien. Flera av kompisarna genomför den resan redan nu under studietiden, men för Anna-Johanna får det vänta till senare.

– Det är tufft, men jag ångrar inte en sekund att jag satsar på karaten. Det är inte en hobby utan en livsstil, en del av den jag är. Och jag tvivlar aldrig på mitt val. Aldrig.

Anna-Johanna Nilsson är för närvarande rankad på plats 33 bland seniorer i sportkarate.
Anna-Johanna Nilsson är för närvarande rankad på plats 33 bland seniorer i sportkarate.

Både EM och OS ställs in, vad händer istället?

Planen var att under våren tävla EM i Azerbajdzjan och därefter försöka sätta kvalen till OS. Men de planerna har fått läggas på is i och med att allt är inställt på grund av det nya coronaviruset.

Istället använder hon tiden till att varva ner, träna och hitta ny energi.

– Jag började med en veckas mental avslappning för att ladda av från de stora tävlingarna jag hade förberett mig inför. Nu tränar jag till stor del hemifrån och fokuserar på fysträning och att förebygga skador.

– Som elitidrottare är jag alltid på gränsen att bli skadad. Fötter, handleder, rygg, höft... Ja, säg var jag inte känner mig ansträngd! säger hon över telefonlinjen och fortsätter:

– Så jag försöker tänka att nu är en bra tid att ta hand om min kropp och stärka den ännu mer. Det är så viktigt att undvika skador.

"Det är sjukt svårt att inte se slutet, men jag siktar långt in i framtiden"

Trots att Anna-Johanna väljer att se det ofrivilliga tävlingsuppehållet som en uppbyggnadsperiod är det en mental utmaning.

– Man har ingen aning om när tävlingarna kommer igång igen, förhoppningsvis blir det till hösten men det är osäkert. Självklart är det bra att träna och på så sätt bli bättre, men ovissheten är så frustrerande och svår att hantera.

Kämpar för att hålla ögonen öppna

Dessutom har hon satt upp delmål för sig själv, för att ändå ha struktur i vardagen. Just nu tränar hon på att inte blunda när hon slår, något som annars sker av ren reflex. Det är en liten detalj – men som Anna-Johanna tror kan göra stor nytta när tävlingarna väl drar igång igen.

– Jag gör allt för att vara redo, säger hon.

Bästa tipset från Anna-Johanna Nilsson:

– Keep yourself busy. Var noga med att schemalägga träningen så att det blir av, för det finns en bekväm sida som gärna slappar på soffan hos de allra flesta, så även hos elitsatsande idrottare. Det är inget fel, men det tar en heller inte någonstans. Våga kämpa för det du vill, och det kommer att ge resultat.

Anna-Johanna Nilsson. Foto: Lovisa Sjölander
Ämnen i artikeln
Mer om: Elitsatsande ungdomar
Mer från: Sport
Mer från Läget