Elitsatsande ungdomar: "det är tufft ibland att vara målvakt"

Att elitsatsa inom en sport är en stor utmaning oavsett vilken sport det handlar om. I den här artikelserien möter vi ungdomar som siktar mot toppen och delar med sig av sitt liv. Fjärde man ut i Lägets artikelserie om ungdomar som elitsatsar är Hampus Wennström, bandy. Häng med!

Hampus Wennström är 18 år och har stora drömmar om framtiden, som att spela hem guldmedaljer på de största mästerskapen.
Hampus Wennström är 18 år och har stora drömmar om framtiden, som att spela hem guldmedaljer på de största mästerskapen.

Hej Hampus! Vem är du?

- Hej! Hampus Wennström, 18 år. Jag är bandymålvakt och spelar just nu med Borås a-lag. Jag gör mitt bästa, ser hur långt jag kan gå och hoppas att det räcker hela vägen!

Idag hör han egentligen hemma hos IFK Kungälv men är just nu utlånad som spelare till Borås bandy, något som har fungerat riktigt bra. Under den senaste säsongen har Hampus hjälpt laget att vinna division 2, och nu siktar de vidare mot division 1.

Därefter kommer allsvenskan.

"Farsan är med på ungefär 100% av alla matcher"

Hampus har spelat bandy så länge han kan minnas, först som utespelare men sedan blev han målvakt. Att hans pappa är både målvakt och målvaktstränare har varit till stor hjälp i satsningen.

- Han finns alltid där för mig, är ett jättestort stöd och följer med på ungefär 100% av alla matcher, berättar Hampus.

Definitivt lagspelare

Alla spelare tycker nog om sin egen sport, så även Hampus. Det roligaste med bandyn säger han är lagandan, att de alltid kämpar tillsammans, året om på både träningar och under match.

- Det är så gött att det inte går att beskriva.

"Jag tar med böckerna till hallen och pluggar innan jag går på isen"

Förutom att elitsatsa i bandy läser Hampus även sista året på gymnasiet. Målet med studierna är att bli polis.

- Det är svårt att jobba heltid med bandy i Sverige. Jag hoppas såklart att det ska gå men annars tänker jag mig polisyrket som en backup. Jag gillar nämligen att rädda upp tuffa situationer, och att föra människor på rätt väg.

Hampus på isen efter smällen som ledde till en hjärnskakning.
Hampus på isen efter smällen som ledde till en hjärnskakning.

Hjärnskakningen satte stopp

Den senaste bandysäsongen har på många sätt gått bra för Hampus, men han har också tacklat tuffa motgångar.

- Det var en av säsongens sista matcher. Jag åkte ut från målet för att ta bollen som var bara ett par meter bort. Precis när jag slängde mig fram på isen kom en spelare från motståndarlaget och gav mig en spark i huvudet. Gallret veks in mot huden och sen minns jag inte så mycket mer.

Smällen ledde till en hjärnskakning och därefter var det vila som gällde.

- Självklart var det obehagligt, det är ingen skön känsla. Men det är smällar man får ta, det är tufft ibland att vara målvakt, säger han.

Det har nu gått ett par veckor och Hampus har långsamt börjat sätta igång igen, men bara genom promenader och lätt löpträning.

Siktar mot de stora guldmedaljerna

Hjärnskakningen är Hampus andra, men det hindrar honom inte. Hampus blickar istället framåt, mot större utmaningar:

- Jag vill komma upp i elitserien och spela riktig bandy. Drömmen är en plats i landslaget och att få tävla om guldmedaljerna på de riktigt stora mästerskapen.

För att nå dit krävs mycket träning, fysiskt, men också mentalt.

- Det är många målvakter som har svårt att hantera motgångar, att man inte alltid lyckas ta bollen utan kan sabba för sitt lag, säger Hampus.

- Det är först i år som jag har tagit mig över den mentala tröskeln. Nu vet jag att den boll som går in går in, och att jag bara får jag ge mig fan på att nästa inte ska göra detsamma.

Bästa tipset från Hampus Wennström:

- Hitta krigaren inom dig och kör, bara fortsätt framåt. Det är som med coronasituationen just nu: utmanande. Men sånt är livet, man måste bara fortsätta kämpa.

Hampus Wennström-bandy. Foto: Johan Spanås
Mer om: Elitsatsande ungdomar
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget