Elitsatsande ungdomar: "gör allt du kan, och släpp resten"

Att elitsatsa inom en sport är en stor utmaning oavsett vilken sport det handlar om. I den här artikelserien möter vi ungdomar som siktar mot toppen och delar med sig av sitt liv. Tredje ut i Lägets artikelserie om ungdomar som elitsatsar är Vilma Olsson - styrkelyft. Häng med!

Vilma Olsson drömmer om att vinna VM.
Vilma Olsson drömmer om att vinna VM.

Hej Vilma! Vem är du?

- Hej! Vilma Olsson, 21 år från Västerås. Jag elitsatsar i styrkelyft drömmer om att en dag vinna VM, att få vara bäst i världen.

Vilma Olsson har för närvarande världsrekordet för juniorer i knäböj med vikten 190.5kg, en merit hon själv värderar väldigt högt. När jag ringer upp henne för en telefonintervju är klockan efter åtta på kvällen och hon är ute på promenad.

Livet är präglat efter sportsatsningen

Allt i Vilmas liv utgår från träningen: vad hon äter och när, hur mycket hon sover och hur hon lägger upp sin lediga tid, som till största del läggs på att bli bättre inom tyngdlyftning.

- Det går ju inte att bara ta en pizza sådär, skrattar Vilma över telefon och fortsätter sedan:

- Självklart kan jag äta onyttigt ibland, men inte när som helst. Det är viktigt att hålla sig till den plan man har lagt upp för att nå de mål man eftersträvar. Och jag trivs med att ha det såhär, det gör meningen med livet så tydlig.

En vanlig vecka tränar Vilma sex pass i veckan. Varje pass är ungefär tre timmar långt. Trots att det kan låta som lång tid förklarar hon att det inte känns så.

- Tiden går ju fort när man har roligt, tillägger hon.

Vad är skillnaden på tyngdlyftning och styrkelyft?

En gren många har hört talas om är tynglyftning, där tunga föremål lyfts från backen och hela vägen upp ovanför huvudet. Styrkelyft, som Vilma håller på med, är lite annorlunda.

- Inom styrkelyft finns tre olika moment: bänkpress, marklyft och knäböj. Och det är helt klart knäböjet som är min favorit.

Vilma Olsson lyfter här 200kg i knäböj, video från februari 2020.
Vilma Olsson lyfter här 200kg i knäböj, video från februari 2020.

"En vanlig säsong pågår året om, nu får jag skapa mina egna cykler"

I vanliga fall finns det tävlingar och mål utspridda över hela året för Vilma. Det är EM, VM, NM och klubbtävlingar som avlöser varandra och skapar ett naturligt schema med cykler där uppladdning, tävling och vila avlöser varandra. Men nu är läget förändrat i och med det nya coronaviruset, och Vilma får istället skapa sina egna cykler.

- Det är i vanliga fall naturligt att efter träning kommer vila, men nu får jag lägga upp allt det där själv istället. Så länge gymmen är igång kan jag fortsätta träna och det är jag glad för, det kommer bli betydligt svårare om även de stängs ner.

Dessutom finns risken att Vilma själv blir smittad

- Risken att själv bli sjuk finns alltid, vilket självklart blir ännu tydligare i dessa tider. Jag hoppas att jag klarar mig undan så att jag sIipper vara borta från träningen. Att tvingas till ett par veckors vila vore jobbigt, särskilt då det är så hård konkurrens inom sporten att det känns som att varje träningspass räknas.

Men mer än så grubblar hon inte över det.

Vilma Olsson tycker att varje träningspass räknas.
Vilma Olsson tycker att varje träningspass räknas.

Vännerna tar förstaplatsen:

En av de saker som Vilma Olsson tycker om med just styrkelyft är möjligheten att själv påverka sitt eget resultat, och vara ansvarig för det man presterar. Men när jag frågar om vad det bästa med sporten är väljer hon något annat:

- Jag måste säga alla fina människor. Trots att det är en individuell sport så är det en himla god stämning där alla ställer upp för och hjälper varandra. Det tycker jag gör sporten fantastisk.

Bästa tipset från Vilma Olsson:

- Gör allt du kan och släpp resten. Det du kan påverka bör du lägga krut på, men resten är inte värt att slösa energi kring. Det är mitt bästa tips för den som vill komma långt, och något jag själv använder mig av varje dag.

Vilma Olsson är noga med att lägga krutet där det verkligen behövs.
Vilma Olsson är noga med att lägga krutet där det verkligen behövs.
Ämnen i artikeln
Mer om: Elitsatsande ungdomar
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget