5 snabba för en bättre skolbänk hemma

Förra veckan berättade psykologen Alexander Rozental för Läget hur man gör för att sluta prokrastinera. Nu följer vi upp råden och listar 5 tips för att överleva distansundervisning – för att du ska kunna få ut som mest av din tid hemma.

via GIPHY

1. Skapa rutiner!

Tycker du precis som vi att dagarna flyter ihop och det är svårt att skilja på arbetstid och fritid? Bestäm fasta tider för när skoldagen eller arbetsdagen börjar och slutar - så att du kan få vara ledig sen.

Sätt alarm för pauser så att du kan ta en kaffe, eller ett mellanmål och få en nypa luft på balkongen. Glöm inte ta en rejäl lunchrast och koppla bort skolarbetet.

2. Skapa en pluggzon!

Det är lätt att bli distraherad om man ligger i sängen eller soffan och pluggar. Har du inget skrivbord funkar strykbrädan utmärkt som höj- och sänkbart bord! Det viktiga är att försöka skapa en plats hemma som bara är till för att plugga, tycker psykologen Alexander Rozental. Oavsett om det är vid soffbordet, köksbordet eller skrivbordet: städa undan sådant du inte ska syssla med för stunden för att kunna fokusera på det du har framför dig.

Har du ingen strykbräda? En stol ovanpå skrivbordet blir ett hemgjort ståbord!
Har du ingen strykbräda? En stol ovanpå skrivbordet blir ett hemgjort ståbord!

3. Lägg undan mobilen!

Äntligen får vi användning för årets julklapp 2019: den värdelösa mobillådan! Fick du aldrig någon mobillåda i julklapp? Då funkar vilken låda som helst! Alexander Rozental tipsar om att stänga av mobilen, eller lägga den i ett annat rum när man sitter och pluggar. Vill du istället lösa problemet digitalt kan du ladda ner program som blockar sidor du vill undvika att gå in på. För den som vill blocka sidor på datorn finns till exempel appen SelfControl till Mac.

4. Andas och sträck på dig!

Glöm inte att ta frisk luft. Ta en promenad om du kan och får, annars ta en paus på balkongen eller vid ett öppet fönster. Solljus och frisk luft får igång hjärnan.

Gå lite i lägenheten och rör på dig en gång i timmen - sträck ut ryggen. Det finns många korta och effektiva träningsprogram att göra hemma för att få energi, allt från yoga till cirkelträning.

via GIPHY

5. Bor du tillsammans med någon?

Tysta leken börjar nu! Bestäm er för att inte snacka med varandra på en timme och ge varandra space. Finns det mer än ett rum så dela upp er och annars kan man boka bästa rummet och lägga upp schema så att det inte blir missförstånd och irritation. Respektera att alla hemma har behov att arbetsro.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skola under coronakrisen
Mer från: Personligt
Mer från Läget