Minecraft-turneringar istället för möten i aulan

Digital undervisning har fått ett lyft i de rådande tiderna. Det visar sig att det ändå funkar trots tvivel. Men skolan är mycket mer än bara uppgifter och skriva texter. Det sociala sammanhanget försvinner.

Ebba Kock, ordförande Sveriges elevkårer.
Ebba Kock, ordförande Sveriges elevkårer.

För majoriteten elever har digital undervisning gått bra under coronatider. Vissa skolor var inte lika förberedda för omställningen men Ebba Kock, ordförande för Sveriges elevkårer, berättar att vips så har skolorna tagit seriöst på digital undervisning och gått ifrån gamla tankemönstren.

– Tidigare har det varit olika hur skolor har hanterat digital undervisning. Vissa skolor säger att ”alla ska bara ha en dator så löser det sig”, säger Ebba Kock.

Helena Wallberg, specialpedagog, menar att det finns mycket att undersöka efter den här testperioden av digital undervisning.

– I skolan idag får vi inte ha distansundervisning, med undantag för nuläget, men det vi kan titta på är att skapa en större flexibilitet med fler läroverktyg. Positiva aspekter är att vi kan ha en mer närvarande elev. Lärarna kan ge fler uppgifter som görs med dator. Det gäller att de inom elevhälsan tar reda på vad eleverna säger om det här och sen föra över till en fysisk undervisning, säger Helena Wallberg.

Men Ebba Kock menar också att skolan är mycket mer än bara kunskap.

– Hela elevkårsrörelsens existens bygger på att skapa en mer givande skoltid. Det vi är rädda för är att elever tappar sitt sammanhang. Att känna att man tillhör och det står nu på spel, säger Ebba Kock.

Ett av Sveriges elevkårers motton lyder: ”I klassrummet ryms bara kunskap – i korridoren ryms ett helt liv”.

Det sociala sammanhanget är inte densamma som det var förut. Ebba Kock berättar om elevkårer som skapat Discord-servrar och till och med Minecraft-turneringar för att nå ut till eleverna. Det är ett försök, men det återstår att se om det är tillräckligt. Tidigare kunde man förlita sig på mötena i aulan som var en trygg punkt. Nu har det rubbats.

Rädslan är att eleverna ska tappa känslan att de kan påverka och att de snuvas på den sociala kontexten. Det är klart att man kan hänga med i videokonferansappar, men risken är att eleverna har längre ifrån att känna tillhörighet och att man är behövd.

– Det vi är i just nu är något sorts vakuum, säger Ebba Kock.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skola under coronakrisen
Mer från: Personligt
Mer från Läget