Inställda slutkonserter på musikgymnasium

Yrsa Linder Alexandersson och Julia Segerström är 18 år och går sista året på musikergymnasiet Rytmus i Stockholm.

Nu pratar de ut om musikundervisning på distans, inställda slutkonserter och ändrade planer.

Från vänster: Julia Segerström och Yrsa Linder Alexandersson.
Från vänster: Julia Segerström och Yrsa Linder Alexandersson.

Yrsa Linder Alexandersson valde att börja på Rytmus efter att i nian ha sett de dåvarande treorna uppträda under deras slutkonsert som kallas för Live Night. Nu går hon själv i trean men Live Night inställt och all undervisning sker digitalt på distans.

– Det är något speciellt med Rytmus Live Night. Det pågår under tre dagar och alla linjer på skolan samarbetar för att det ska bli av, säger hon.

Sedan början av trean har de repat tre gånger i veckan inför slutkonserten. Yrsa Linder Alexandersson skulle spela upp ett helt album och ha filmer i bakgrunden som skulle tajmas med musiken. Denna akt skulle även Julia Segerström vara med i. Live Night är en möjlighet för eleverna att sätta upp ett eget band som de får uppträda med. Live Night är något som de flesta har sett fram emot, menar de.

– Att uppträda på Live Night är också en chans för oss att höja våra betyg, påpekar Julia Segerström.

Båda håller med om att distansundervisningen har gjort det svårt att veta var de ligger till betygsmässigt. Mer än hälften av alla musiklektionerna de vanligtvis skulle ha är borta vilket de tycker känns tråkigt.

De tycker ändå att den digitala undervisningen har fungerat förvånansvärt bra. Julia Segerström tror att hon jobbar bättre hemifrån. Det är mindre stressigt än att gå från en lektion till nästa.

När det kommer till studenten vet de inte vad som kommer bli av eller inte. I det här läget känner de att det viktigaste är att de får sina betyg i tid eftersom båda har planer på att plugga vidare efter gymnasiet.

Även sommarplanerna har påverkats. Yrsa Linder Alexandersson skulle jobba deltid på restaurang och tågluffa i Europa, bland annat i Italien. Julia Segerström ville resa till Kina och besöka Hunanprovinsen där hon kommer ifrån. Just nu ser det ut som att inga av dessa planer kommer bli av.

Nu försöker de istället finna glädje och motivation i andra saker som att gå ut och fika, laga mat eller att gå ut med hunden.

De reflekterar över gymnasietiden och ler.

– Det har varit upp och ner för mig, men jag har haft roligt, nu vill jag bara fortsätta och ta studenten, säger Yrsa Linder Alexandersson.

– Jag är väldigt glad att jag valde Rytmus, vi har i alla fall haft två och ett halvt roliga år, säger Julia Segerström.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skola under coronakrisen
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget