"Corona-anpassad” undervisning ökar risken att elever tappar tillräckligt stöd

Skolan riskerar att tappa elever som har svårigheter. Den digitala undervisningen har visat positiva aspekter såsom en ökad närvaro. Men såväl som det finns positiva aspekter finns det risker, då elever med särskilt stöd riskerar att tappa tillräckligt stöd.

– Det bygger på att man har en hemmiljö som är vettig och det är långt ifrån alla som har. Vissa kan ha haft skolan som en frizon, säger Johanna Jaara Åstrand som är ordförande för Lärarförbundet.

Klassrum står tomma när undervisningen flyttas till hemmet.
Klassrum står tomma när undervisningen flyttas till hemmet.

Undervisningen i skolan har ändrats radikalt senaste veckorna. Från salar med whiteboard till sovrum med datorskärm. För vissa har ändringen varit positiv.

– En mer avskärmad studietillvaro utan klasskompisar som distraherar eller stör kan gynna de som haft problem med sådana saker, säger Johanna Jaara Åstrand.

Det kräver mindre energi att gå till skolan när skolan är där man vaknar upp varje morgon. Helena Wallberg, specialpedagog, berättar att lärare på resursskolor har märkt att närvaron bland elever i de digitala klassrummen har gått upp. Men hon vet såklart inte om man bara klickar in sig på lektionen och sen inte deltar.

Riktlinjerna från regeringen just nu är att skolan ska vara stängd. Men för vissa elever finns ett behov att få undervisning direkt på plats. Riskerna att tappa kontakten med eleverna är stor. Elevernas möjligheter till lugn och ro i studerandet kan påverkas.

– Jag vet att det kan finnas elever som är svåra att få kontakt med, som inte är vana med digitala världen eller inte mår bra av att vara hemma till exempel, säger Helena Wallberg.

Lärarförbundet menar att det behövs ytterligare riktlinjer för elever som behöver särskilt stöd och hur lärare ska kunna arbeta. Vissa elever skulle kunna få tillgång till skolans lokaler för att följa undervisningen digitalt via sina datorer, menar Johanna Jaara Åstrand.

– Generaldirektören för Skolverket har önskat att man mjukar upp förordningen för vissa enskilda elever att göra till exempel praktiska moment i skolans lokaler som är i betydelse i sin gymnasieexamen eller elever som skulle behöva någon form av stöd i skolan, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket.

– Det är ju elever som har det tuffare som behöver lärarstöd, det ligger alltid närmast lärarhjärtat, säger Johanna Jaara Åstrand.

Här kan du läsa vår ordlista i corona-tider.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skola under coronakrisen
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget