Efter att det nya coronaviruset påverkat stora delar av det vanliga livet i Sverige behövde också gymnasieskolorna snabbt ändra undervisningen till distans.
Skolverket har gjort en rapport där de intervjuat cirka 100 skolor, för att ge en bild av vilka problem detta gett skolorna.
Än så länge tycker skolorna att övergången till distansundervisning har gått bra, men det finns en oro för att det inte kommer hålla i längden och att undervisningen blir sämre.
– Det fungerar nu, både lärare och elever har anpassat sig. Men det man flaggar för är att det kan komma en dag då orken tryter hos både lärare och elever, säger Peter Eriksson, generaldirektör på Skolverket till TT.
Elever som behöver extra stöd i skolan är nu i en utsatt situation. En del skolor försöker lösa problemet genom att låta de elever som behöver få fortsätta komma till skolan.
Yrkeselevers praktik är också ett stort orosmoln, då vissa arbetsplatser helt har stängt ned. Speciellt viktigt är det för elever i trean att frågan om praktik löses så att de kan få sin gymnasieexamen.
Peter Eriksson berättar för TT att lärare försöker hitta olika sätt för elever att visa upp sina kunskaper på distans, men att bara regeringen kan se över möjligheten för elever att få komma till skolan och bli examinerade.