Benjamin Dousa om varför unga borde engagera sig politiskt

Muf:s ordförande Benjamin Dousa

I en artikelserie träffar Läget ordförande och språkrör för de politiska ungdomsförbunden. Först ut är Moderata ungdomsförbundets (Muf) ordförande Benjamin Dousa. Han berättar om sin uppväxt, varför han valde Moderaterna och hur det egentligen ligger till med vilka som har roligast fester.

Benjamin Dousa tillbringar, precis som de flesta andra, dagarna i hemmet. Coronapandemin gör inga undantag för politiken. Hem för Benjamin Dousa är Järvafältet norr om Stockholm. Det var där han växte upp med en ensamstående mamma som jobbade som städerska. Men när han skulle börja i tredje klass tyckte hans mamma inte längre att utbildningen höll måttet. Hon bestämde att han skulle börja på en skola i innerstan.

– När jag började i min nya skola insåg jag hur stor skillnaden var. Jag bröt på svenska och fick gå Svenska 2 tillsammans med en annan kille som var nyanländ från Grekland. Trots att jag är född i Sverige, säger Benjamin.

I hemmet pratade man sällan om politik. Men släktens historia gjorde att när det blev val, då röstade man höger.

– Morfar kröp två dygn från dåvarande Tjeckoslovakien till Västtyskland för att komma undan från kommunismen. Det är klart att det har präglat hela släkten.

Det som introducerade Benjamin Dousa för partipolitiken var en händelse i högstadiet. Bild var ett ämne som han avskydde. En kompis hade sett att Muf drev en kampanj om att elever borde kunna välja bort vissa ämnen. Han ville själv bli aktiv för att driva den typen av frågor. Men det var inte självklart att det skulle vara för Moderaterna.

– Jag tyckte att Muf kändes för mycket överklass. Jag hade röstat på Folkpartiet i skolvalet 2006 och bestämde mig för att gå med i Liberala ungdomsförbundet istället. Men när jag hade fyllt i alla uppgifter såg jag att jag även skulle bli medlem i Folkpartiet. Då insåg jag att jag inte visste vad de olika partierna stod för.

Han läste på om partierna och insåg att han ändå stod närmast Moderaterna. Femton år gammal gick han med i Muf.

Benjamin Dousa valdes till förbundsordförande hösten 2016 när han var tjugotre år gammal. Historiskt sett har ledarna för de politiska ungdomsförbunden varit äldre. Förr var det inte ovanligt att man valdes in när man hade passerat trettioårsstrecket.

– Det är klart att det innebär ett stort ansvar. Man får leda en stor organisation som har flera miljoner i budget, anställda och massor av medlemmar. Men vi i Muf har plantskolor där man får pröva på och lära sig de här sakerna tidigare.

Men han ser även en risk med att unga som ger sig in i politiken låter det bli hela deras värld och prioriterar politiska uppdrag framför ett jobb eller en utbildning.

– Många i min sfär nästan lever för politiken. Man har alla sina vänner där och inget jobb eller utbildning att falla tillbaka på. Inom politiken kan du snabbt bli utbytt och är det allt du har kan dina beslut påverkas av rädslan att förlora jobbet.

Efter tre år på Handelshögskolan i Stockholm jobbade Benjamin Dousa på SEB. Men han tycker att ordförandeskapet är ett av de roligaste jobben man kan ha. En roll som innebär en mängd olika uppgifter. Resor över hela landet för att träffa människor på universitet, gymnasium och högstadier. Driva kampanjer och hålla tal för lokala föreningar. Men det är en sak han tycker är roligare än alla andra.

– Att få vara en del av unga människors utveckling. Att se någon gå upp i talarstolen för första gången eller skriva sin första insändare. Det tror jag gäller i alla ungdomsförbund.

Benjamin Dousa menar också att det är den perfekta platsen att pröva sina vingar. Man får lära sig många olika saker. Och det har inte alltid med politik att göra. Man får jobba med budgetering och personalfrågor. Han är också ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och berättar att det finns stora skillnader i uppdragen.

– I ungdomsförbunden finns det en större acceptans för misstag. Man kan utmana varandra filosofiskt och dra argument långt. I stadsdelsnämnden är det konkreta frågor som får riktiga konsekvenser.

Enligt en undersökning av Ungdomsbarometern har ungas politiska intresse ökat medan det partipolitiska engagemanget är oförändrat. En bild som Benjamin Dousa delvis håller med om.

– Jag tror det gäller mest för partier vänster om mitten. Unga som politiskt står åt vänster har en tendens att engagera sig i enskilda frågor. Jag upplever att för våran del är intresset som det alltid har varit. Den stora skillnaden är att vi på vissa orter konkurrerar med SD.

Muf:s stigande medlemsantal talar för att han kan ha rätt. Med runt 14 000 medlemmar är man större än på länge. Men han menar att det inte finns några genvägar till att värva medlemmar.

– Vi har ett stort frivilligt engagemang och många aktiva som kampanjar väldigt hårt. Vi försöker också ligga i framkant. Vi har tryckt upp tomma snusdosor med vår logga, bumperstickers och vi är störst på sociala medier. Nu har vi även skaffat ett tiktok-konto, säger han.

En gammal myt i Stockholm är att Muf lyckas värva flest medlemmar för att de har roligast fester men Benjamin Dousa tror inte att det är orsaken.

– Haha, det kanske var så på 80-talet. Vi har en strikt alkoholpolicy och kontrollerar ålder noga. Så jag tror inte att våra fester är roligare än några andra.

Oavsett vilket parti man står närmast så uppmanar Benjamin Dousa verkligen unga att engagera sig partipolitiskt. Det är viktigt för att kunna göra skillnad och man får lära sig mycket inom och utanför politiken. Och även om han själv var ung när han började tycker han inte att det spelar någon roll om man är äldre.

– Det är aldrig för sent!

Benjamin Dousa

Namn: Benjamin Dousa

Ålder: 27

Född: Husby

Yrke: Ordförande i Muf, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Relaterade ämnen

Mer om: Sveriges politiska ungdomsförbund

"Det vi brinner för, brinner vi för överallt"

POLITIK Läget möter Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokthari

Ungdomsförbunden: svårt att engagera på distans

POLITIK Läget pratar med två distriktsordföranden om hur de jobbar under pandemin

”Det kräver arbete om man vill påverka”

POLITIK Martin Hallander har elva år i ungdomspolitiken – nu är den eran snart slut.

”Vi är inte små politiker utan aktivister som vill göra skillnad i praktiken”

POLITIK Ung Vänsters ordförande arbetar heltid med politiken – nu ska han när som helst axla rollen som pappa

”Unga har fler fördomar och lägger mer tyngd i dem”

POLITIK Läget möter Ungsvenskarnas ordförande, riksdagsledamoten Tobias Andersson.

”Ungdomsförbundens folkbildande insats är helt unik”

POLITIK SSU:s ordförande Philip Botström berättar om uppväxten och varför många har en felaktig bild om partipolitik.

"Det är ett demokratiskt problem när unga inte engagerar sig politiskt"

POLITIK Grön Ungdoms språkrör berättar om vikten av unga i politiken, pizza på medlemsmöten och att utmana sig själv

Muf:s ordförande om uppväxt och politik

POLITIK Benjamin Dousa är först ut i Lägets artikelserie om de politiska ungdomsförbundens olika ordförande.

Mer från: Personligt

4 min

"Det kanske bara var en härlig stund"

INTERVJU Många har erfarenhet av träffa någon man klickar med, men hur vet man egentligen om det kommer att leda til...

”Att få panik och ge upp kommer inte hjälpa”

Omställningen till digital undervisning var inte hel...

3 min

Plugga upp betyg är en rättighet

STUDENT Läget träffar Jacob Lembke, 28, som började plugga upp sina betyg i måndags

52 sec

Städa balkongen med ättika

Ett ekovänligt och enkelt sätt att få rent din balkong.

Blod är tjockare än vatten - eller?

FAMILJ ‘’Jag har ingen kontakt med min förälder’’ Ett ko...

2 min

Ungdomarnas sommarplaner

SOMMAR Sommarlovet börjar närma sig men det nya coronavirus...

3 min

Ung och butikschef

LÄGET LYSSNAR Disa Larsson berättar om hur det är att vara ung i karriären

1 min

Läget turistar i Gamla Stan

LÄGET LYSSNAR Turisterna är borta och gatorna är (nästan) folktomma

Mer från: Läget

4 min

"Det kanske bara var en härlig stund"

INTERVJU Många har erfarenhet av träffa någon man klickar med, men hur vet man egentligen om det kommer att leda til...

"Hong Kong will take your breath away"

SJUKVÅRD Våren 2003 drabbas världen av rädsla för en global pandemi

50 sec

Diagonala övergångsställen på försök i Stockholm

I oktober blev Stockholms stad först i Norden med att införa diagonala övergångsställen

2 min

Märker hundarna av pandemin?

Josefine Sundh driver ett hunddagis i Vega. Läget fi...

2 min

Produktionsbolaget Mastiff i blåsväder

Produktionsbolaget som ligger bakom succeprogrammet ...