KTH-studenternas initiativ hjälper tusentals högstadie- och gymnasieelever online

Sophie Åström och Måns Nilsson är initiativtagarna till Facebookgruppen "Gratis mattehjälp online!" som erbjuder gratis studiehjälp online till högstadie- och gymnasieelever.
Sophie Åström och Måns Nilsson är initiativtagarna till Facebookgruppen "Gratis mattehjälp online!" som erbjuder gratis studiehjälp online till högstadie- och gymnasieelever.

En diskussion ledde till en Facebookgrupp som ledde till ett inlägg. Gruppen har i skrivande stund 28 000 medlemmar och inlägget har delats av över 78 000 personer.

– Det är verkligen sjukt hur snabbt saker kan spridas, säger Sophie Åström, en av initiativtagarna till studiehjälpsprojektet ”Gratis mattehjälp online!”

KTH-studenterna Sophie Åström och Måns Nilsson diskuterade följderna av stängda skolor och att det kunde innebära ett större behov av studiehjälp. Inte långt senare var Facebookgruppen ”Gratis mattehjälp online!” skapad.

Gruppen har på kort tid lockat till sig strax över 28 000 medlemmar. I Facebookgruppen och på deras hemsida hjälper de högstadie- och gymnasieelever att registrera sig på den digitala tjänsten ”Slack”.

På Slack bidrar de sedan med studiehjälp inom framförallt matematik och naturvetenskapliga ämnen.

– Alla högstadie- och gymnasieelever kan få hjälp, vi har mest frågor i matematik 1 till 5, fysik, kemi och biologi, sen har vi också en tråd som heter övriga studier där det går bra att ställa frågor i andra ämnen, säger Sophie Åström.

Trots det stora antalet användare brukar det gå fort att få hjälp, ofta inom 5 minuter. Detta beror enligt initiativtagarna på stort engagemang hos alla de människor som hjälper eleverna med deras frågor.

Det som började med några vänner och KTH-grupper på Facebook har idag växt över hela Sverige med frivilliga som hjälper till från flera av Sveriges universitet.

– Sen skrev några pensionärer ”Hej, vi är gamla lärare, vi vill hjälpa till” så vi har både studenter, pensionerade lärare, verksamma lärare, ingenjörer, doktorander och forskare som hjälper till, berättar Sophie Åström.

– Till och med en av mina föreläsare på KTH, fyller Måns Nilsson in.

Måns Nilsson beskriver Slack som en mix av ett forum och en chatt med olika kanaler där eleven kan skriva meddelanden, som sedan besvaras av kunniga personer. Detta skapar en strukturerad tråd med kronologisk ordning.

– Det funkar bättre än ett vanligt forum, det är inte den mest aktiva tråden som hamnar högst upp utan den senaste, vilket är en av anledningarna till att det funkar så bra.

Hur ser öppettiderna ut för hjälpforumet?

– Vissa vaknar tidigt, och vissa stannar uppe sent, vi har också några som är på utbytestermin i till exempel Kanada som är online så det går bra att ställa frågor alla dagar och alla tider på dygnet, sen är det klart att det kanske tar lite längre tid om man ställer frågor mitt i natten, säger Sophie Åström.

– Men kanalen är aktiv i princip från 7 på morgonen till 12 på natten. Då ser man att det ploppar in folk kontinuerligt. Men det är alltid öppet, man får alltid fråga, säger Måns Nilsson.

Mer om: Skola under coronakrisen
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget