Knytblus och knutna nävar

Över 1000 personer samlades i Gamla Stan i en manifestation för att stötta Sara Danius, som fick lämna Svenska Akademien veckan innan.

Trots att det var t-shirtvärme fladdrade halsdukar och scarfar på Stortorget i Stockholm. Efter att Sara Danius fick lämna Akademien trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara, och under torsdagen var det manifestation i flera städer runtom i Sverige. Knytblusen har varit Danius signaturplagg under de två åren som hon har suttit som ständig sekreterare i Svenska Akademien som den första kvinnan på posten.

Malaika Nyman bar en ljusblå scarf utanför Svenska Akademien.
Malaika Nyman bar en ljusblå scarf utanför Svenska Akademien.

 - Jag är här för jag tycker att det borde vara jämställt, och genom att komma till såna här demonstrationer visar man att man vill vara med och göra Sverige till ett bättre och mer jämställt land. Jag tror inte att det hade blivit såhär om hon var man, sa Malaika Nyman, 12.

Även Linnéa hade ljusblå scarf, medan Fredda bar en hoodie med texten "Offerkofta" på ryggen.
Även Linnéa hade ljusblå scarf, medan Fredda bar en hoodie med texten "Offerkofta" på ryggen.

- Det här är ett historiskt tillfälle. Det är så himla stort att vara en del av det här. Man blir berörd. Det är så många starka människor som kämpar här, och jag vill vara en del av dem, sa Linnéa Hällfors, 29.

- Jag är här för att göra rösten hörd. Det känns viktigt att stå bakom någon som är utsatt och det finns en makt i att vi är många. I en bättre, finare värld hjälper vi alla som är utsatta. Idag handlar det mest om kvinnor, men det är viktigt att ta hand om alla utsatta grupper, sa Fredda Skoglund, 29.

Linnéa nickar.

-Jag kallar det hellre för syskonskap, det är inte bara systrar som kämpar.

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenska Akademien
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget