Team Danius eller Team Engdahl?

Stefan Löfvén. Foto: Olivier Matthys/ TT

Läget har tidigare rapporterat om krisen inom Svenska Akademien. Nu möts ledamöterna för första gången sedan tre av "De Aderton" hoppat av.

Tidigare i veckan rapporterade vi om krisen i Svenska Akademien, där tre ledamöter valt att hoppa av. Därefter har en av ledamöterna, Horace Engdahl, öppet kritiserat ständige sekreteraren Sara Danius, och menat att hon är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

I eftermiddag möts de återstående medlemmarna på ett möte i Börshuset i Stockholm. Vad som står planerat inför mötet är inte känt, men enligt uppgifter till SVT kan en omröstning komma att hållas kring förtroendet för Danius.

Statsminister Stefan Löfvén är orolig för hur krisen kan komma att skada Nobelprisutdelningarna (för vilka Svenska Akademien är delvis ansvariga) i framtiden:

- Om det inte finns en grundläggande respekt och förtroende för den här institutionen så riskerar naturligtvis också Nobelpriset på sikt att undermineras så att det inte har samma status.

Men på frågan om han är "team Danius" eller "team Engdahl" hade Löfvén bara en sak att säga:

- Ha ha! Forget it, man!

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenska Akademien
Mer från: Nyheter
Mer från Läget