Svenska Akademien släpper mytomspunnet pressmeddelande

Här är vad pressmeddelandet handlar om.

Svenska Akademiens fasad.
Svenska Akademiens fasad.

Idag kom pressmeddelandet från Svenska Akademien om den advokatutredning som har gjorts mot Jean-Claude Arnault, i media ofta kallad för Kulturprofilen.

Enligt Akademien var det främsta syftet för utredningen att ta reda på om ledamöterna visste något om de sexuella övergrepp som 18 kvinnor berättade om i DNs granskning. Enligt Akademien visar utredningen att detta inte var "allmänt känt i Akademien."

Jean-Claude Arnault är gift med den tidigare ledamoten Katarina Frostenson och utredningen har också fokuserat på om deras giftermål har spelat någon roll för vem som har vunnit priser eller fått pengar av Akademien, men enligt pressmeddelandet har det inte spelat någon roll.

Han driver kulturscenen Forum där Frostenson också är inblandad. Där kom utredningen fram till att det bryter mot Akademiens jävsregler (se faktarutan). Akademien säger att de borde ha informerats om detta när de bestämde vilka som skulle få pengar.

Enligt pressmeddelandet visar också utredningen att brott har begåtts kring de sekretessregler (se faktaruta) som finns kring Nobelpriset. Nu kommer utredningen kommer att lämnas över till "rättsvårdande myndigheter" och Ekobrottsmyndigheten säger till DN att de har tagit emot utredningen.

Framtiden då?

Enligt pressmeddelandet kommer Anders Olsson tillsvidare att ta över posten som ständig sekreterare. Deras jävsregler ska ses över och de ska också jobba på att ha en bättre kommunikation, både inom Akademien men också med omvärlden. De ska bli bättre på att få juridisk hjälp, som vid stora förändringar eller när de vill skriva om lagarna. Sedan ska de också jobba för folk ska få bättre koll på vad de håller på med.

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenska Akademien
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget