Inget Nobelpris i litteratur

De avhoppade ledamöterna Sara Danius och Sara Stridsberg.
De avhoppade ledamöterna Sara Danius och Sara Stridsberg.

– Jag respekterar Svenska Akademiens beslut att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019, säger kung Carl XVI Gustaf.

Efter en skandalfylld vår med sex avhopp med väljer Svenska Akademien nu att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år. Till grunden för beslutet ligger ett lågt förtroende för Akademien.

Kung Carl XVI Gustaf säger i ett uttalande till TT att han står bakom beslutet att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019.

– Det visar att Akademien nu avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende, säger han.

– Vi planerar att dela ut priset nästa år. Förhoppningsvis kommer vi kunna dela ut två pris samma år. Det har hänt fem gånger tidigare, så det är inte en helt unik situation, säger den tillfälliga ständiga sekreteraren Anders Olsson till TT.

Det stämmer att Svenska Akademien vid fem tillfällen tidigare har skjutit upp utdelningen av Nobelpriset i litteratur, men nog är det en unik situation trots allt.

Det var efter metoo-uppropen som DN publicerade en granskning av den så kallade "Kulturprofilen" Jean-Claude Arnault. Han misstänks för att ha utsatt flertalet kvinnor, däribland Sveriges kronprinsessa Victoria enligt uppgifter till SvD, för sexuella övergrepp och trakasserier. Arnault är gift med den nu avhoppade Akademiledamoten Katarina Frostenson och misstänks också för att vid flera tillfällen ha avslöjat Nobelpristagare innan de tillkännagivits. Dessutom ska Svenska Akademien ha gett Jean-Claude Arnault ekonomiska bidrag.

Avslöjandet ledde till att Svenska Akademien hade en intern omröstning om Frostenson skulle få sitta kvar som ledamot eller ej. Omröstningen slutade med att Frostenson fick stanna, men i protest valde tre andra ledamöter att hoppa av. I de följande veckornas kris valde även Frostenson själv, ständiga sekreteraren Sara Danius och ytterligare en ledamot att lämna Akademien.

– Jag har med stor oro följt utvecklingen i Svenska Akademien under den senaste tiden. Det är nu angeläget att ett arbete inleds för att återskapa Akademiens förutsättningar att verka i sina viktiga uppgifter och återvinna sitt förtroende, säger kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande till TT.

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenska Akademien
Mer från: Nyheter
Mer från Läget