Horace Engdahl roastar Sara Danius - Sämsta sekreteraren sen 1786

Sara Danius (t v) är sämsta akademisekreteraren sen 1786 enligt Horace Engdahl (t h). Arkivbild.
Sara Danius (t v) är sämsta akademisekreteraren sen 1786 enligt Horace Engdahl (t h). Arkivbild.

Bråket i Svenska Akademien blir bara värre. Horace Engdahl kallar i en debattartikel Sara Danius för den sämsta ständiga sekreteraren sen 1786. Han kritiserar också de tre avhoppade ledamöterna och kallar dem för dåliga förlorare. Samtidigt ryter avhoppade ledamoten Kjell Espmark ifrån och säger att Engdahl inte har någon heder kvar i kroppen.

Konflikten kring Svenska Akademien och de tre avhoppade ledamöterna hårdnar. I en artikel i Expressen går ledamoten Horace Engdahl till angrepp mot både avhopparna och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Hon är ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, säger Engdahl.

De tre ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren hoppade under förra veckan av i protest efter att en omröstning inte lett till att ledamoten Katarina Frostenson uteslutits. Frostenson pekades tidigare ut i advokatbyrån Hammarskiöld & Cos utredning av ledamöternas förhållanden till den så kallade Kulturprofilen. Hon ska ha varit delaktig i att Nobelpristagare läckts i förväg vid 7 tillfällen.

Senaste veckans händelser är en ”desperat maktkamp” och en ”fars” enligt Engdahl. Avhopparna kallar han för ”en klick dåliga förlorare".

Han tycker också att avhopparnas utspel i media är skadligare för Akademien än Frostensons läckande av ”ett eller annat Nobelprisbeslut”.

Att Danius är sämsta sekreteraren i Akademiens historia motiverar Engdahl med att det borde vara otänkbart att krig utbryter mellan ledamöterna och sekreteraren.

Engdahl nämner inte Kulturprofilen. Det är sedan tidigare känt att de två är nära vänner.

Kjell Espmark gick snabbt till motangrepp mot Engdahl. Han skriver till Aftonbladet att Engdahls text ”var det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv” och att det inte finns någon ”heder kvar i kroppen på den mannen”.

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenska Akademien
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget