Många utspel från polisen om supporterkulturen - flera direkt felaktiga

Opinion

Den svenska supporterkulturen lever som aldrig förr. Under 2018 gick för fjärde året i rad mer än 2 miljoner besökare på Fotbollsallsvenskan för herrar, något som aldrig tidigare hänt. Samtidigt går polisen hårt åt att stoppa den kultur som så många älskar. Under våren har evenemangskraven skärpts och det ställs nu väldigt hårda krav på det allsvenska arrangörerna efter det nya direktiven från polismyndigheten.

Bengalerna ett brinnande problem hos polisen, men inte hos supportrarna.

Enligt Polisen finns det ett riktigt stort problem kring supporterkulturen. Bengaler. Bengaler är en pyroteknisk pjäs som vid antändning kan komma upp i en temperatur på runt 2000 grader. När den används i en fotbollsklack med flera tusen människor finns det en problematik ifall att pjäserna skulle komma i kontakt med brännbart material. Under det senaste åren har därför en villkorstrappa tillkommit som avses användas när arrangören misslyckats med att få bort bengalerna. Det skapar ett återkommande problem då det med svenska regelverk är helt omöjligt att kunna till 100 procent få bort pyrotekniken. Samtidigt ses bengaler som en stöttepelare för den kultur som många supportrar lever i och har används som en frihetssymbol på det flesta fotbollsläktare runt om i världen i decennier.

Den 17 maj i år skruvade polisen således åt denna villkorstrappa till en helt ny nivå. Nu kommer arrangören (ofta klubbens säkerhetsansvariga) polisanmälas i det fall där pyroteknik förekommer på läktarna. Klubbarna riskerar även att straffas med publikreducering och att vakter ska kunna gå upp läktaren för att stoppa användandet, något som skulle bli förödande, vilket jag återkommer till senare.

För att få bort bengalerna har polisen ständigt refererat till olika tester och Ola Österling uttalade sig till Expressen den 7 maj 2019 att: "Röken är giftig och orsakar sjukdomar, vi måste få bukt med pyrotekniken för den är farlig." Det har genom bland annat undersökningar från journalisten Oskar Månsson visat sig vara rena osanningar, vilket är högst problematiskt då polisens viktigaste uppgift är att behålla trovärdigheten hos befolkningen. I ett försök att bevisa bengalers risker gjorde Polisen ett flertal tester med pjäserna för att få fram önskat resultat, att det är farligt. Då kanske ni tror att detta skedde i ett format liknande en fotbollsarena, för att få trovärdiga svar. Men istället skedde det senaste testerna av bengaler först i en container (2015) och sedan i ett partytält (2016). Ett! test gjordes inne på fotbollsarenan Friends Arena 2013, där det fastslogs att det två vanligaste bengaltyperna inte var hälsofarliga. Med anledning av det resultatet gjordes således testerna i containrar och partytält för att komma fram till att mängden rök som skapades i den trånga miljön var farlig.

1. I containrar där inga människor vistas är röken hälsofarlig, däremot är den inte farlig inne i arenamiljö. 2. Den enda sjukdomen som uppkommit var 2016 på södra station när en polis fick kemisk lunginflammation, samtidigt tömdes höga mängder pepparsprej vilket mycket väl kan ha varit orsaken. 3. Varje år har det dokumenterats att det används minst 3000 bengaler på läktarna i Sverige och ännu har inget fall av någon allvarlig skada från dessa dokumenterats.

Att polisen fortsätter att ljuga till allmänheten för att få bukt med bengaler kan nu sluta i långt mycket värre problem då trovärdigheten fortsatt kritiseras samt att främst unga får svårt att förlita sig på det som borde vara vår stöttepelare i samhället. Att som åtgärd gå in på läktaren strider mot den så kallade "Särskilda polistaktiken" med principerna att reducera konflikter - istället blir det nu motsatsen som kan resultera i betydligt mer ödesdigra konsekvenser än bengaler någonsin orsakat. Historien har visat att polisnärvaro på läktaren slutat i totalkaos tidigare då situationen lätt skapar ett irritationsmoment. Läktaren ses för många som en frihetsplats att få komma iväg från stress och press i samhället, om än för en liten stund.

Twitterkontot YB_Södermalm som är en verksam polis uttalade sig såhär om det nya direktiven.
Andra läser just nu
Mer från: TYCK

Det är inte synd om en torsk

KRÖNIKA Paolo Roberto köpte sex – rentvår sig i riks-tv.

Polisens trovärdighet på ruinens brant

KRÖNIKA Hårdare tryck på de allsvenska arrangörerna.

Guldkant på sommaren

TYCK Eller betala för sig hemma?

Från rymden till tunnel under jord

KRÖNIKA Elon Musk är personen jorden behöver, inte förtjänar.

Köpa ut eller inte?

TYCK Läget går ut på stan och kollar vad som är okej inför Valborg

Ungdomar om framtiden

TYCK Läget pratar med gymnasieungdomar om vad de vill bli när de blir stora.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...