Elon Musk - Mannen som är överallt

Musk siktar högt med sina planer.
Musk siktar högt med sina planer.
Krönika

En Tesla rullar på gatan. SpaceX är i rymden. På Twitter syns roliga tweets dagligen. Elon Musk är mannen bakom allt detta. Han är kanske mannen som jorden behöver för sin överlevnad.

Det här är en krönika. Reflektioner och ställningstaganden är skribentens egna.

Elon Reeve Musk föddes i Sydafrika 1971, tog sig i ungdomsåren via Kanada till USA. Redan som tolvåring utvecklade han ett datorspel som han sålde för 500 dollar. Efter studerande vid Queens university i Ontario, Kanada flyttade han till Pennsylvania där han tog examen i såväl fysik som nationalekonomi. Sedan blev det två dagars studerande på Stanford i Kalifornien innan han slutade för att satsa på egenföretagande. Det gick helt okej.

Han grundade Zip2, ett företag som gör publiceringsverktyg för nyhetssidor på internet. Han startade X.com (senare omdöpt till Paypal), därefter SpaceX och sedan blev han en av grundarna till Tesla. År 2016 satt han i trafiken i Los Angeles och skrev då på Twitter att han skulle bygga en tunnel under staden för att lösa trafikproblemet. Företaget som ska gräva tunneln blev döpt till The Boring Company, och de har idag börjat testgräva tunnlar utanför staden.

Musk är inte en person som tänker “det skulle vara kul att göra det här” och sen låter det vara. Han kommer på något och han gör det. Hur svårt det än är. Det går alltid att lösa. SpaceX ska bli första rymdföretaget som ska kolonisera Mars med människor. Tesla ska bli världens största bilförsäljare, deras försäljning har i princip fördubblats för varje år som gått de senaste fem åren.

Sen är frågan hur viktigt det är att kolonisera en annan planet när det finns så mycket problem på vår egen som egentligen borde lösas först. Musk håller förvisso även på med solpaneler under Teslas varumärke också, men det finns endast i de rikaste delarna av världen. Samtidigt finns det folk i länder i Afrika som inte ens har el eller rent vatten hemma. Där finns dessutom solen som solpanelerna kräver.

Han är dock förhoppningsvis en inspiration för den framtida generationen ingenjörer och även människor. Han håller ständig kontakt med sina konsumenter på Twitter, och är på internet även känd för att ha varit med i en Youtube-video med svenske Pewdiepie. Den kontakten är något som gör att han blir känd även hos unga, ett genidrag från Musk. Han blev dock kritiserad i media för att ha skrattat åt en meme med ett dött rådjur i videon.

Igår började Teslas Model 3 säljas på den brittiska marknaden. Imorgon ska SpaceX skicka ut en farkost till den internationella rymdstationen med verktyg för att laga en trasig energienhet. Musk själv sitter på Twitter och svarar på tweets som kunder skickar till honom och ställer frågor tillbaka om hur många verkligheter folk tror att det finns. Han är än så länge bara 47 år gammal, och tur är väl det. Planeten kommer behöva honom i många år till, kanske inte ens bara den här planeten utan även Mars.

Internetkändis, superingenjör och miljardär. från rymden till i en tunnel under jord. Han är överallt. Ändå går han inte att tröttna på.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget