Betala hemma eller lyxa till det på stranden?

Foto: TT

Är det okej att kräva hyra av sitt eget barn eller inte? Ett dilemma som är svårt för föräldrar när deras barn skaffar sommarjobb och tjänar egna pengar.

Sommarlov innebär för en del ledigt, långa dagar i solen och på stränder. Men för varannan ung väntar jobb. Ett jobb som kanske är ens första. Vilket innebär en första inkomst utöver eventuella studiebidrag eller veckopeng.

Som förälder är det din plikt att försörja ditt barn. Det innebär att föräldrar ansvarar för att dess barn får mat, kläder och annat som kan behövas. Men pengarna måste nödvändigtvis inte komma från mamma eller pappa.
– Med lön från ett sommarjobb kan det vara rimligt att du som ung bidrar genom att betala en del av dina egna utgifter, enligt Sharon Lavie, sparekonom på Ikano Bank.

För att lära sig ekonomi
Den ekonomiska situationen varierar från familj till familj. Vissa föräldrar menar att det finns en pedagogisk poäng med att låta unga betala för sig hemma. Det handlar om att lära ut hur ekonomi fungerar och visa att allt kostar pengar.

– Det är inte roligt om en skolungdom som sommarjobbar måste lägga alla pengarna på sina kostnader hemma. Men kanske en viss del? 20 procent av kostnaden till exempel, säger Sharon Lavie.

Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget