Saara Hermansson vinnare i samiska mello

I helgen avgjordes Sámi Grand Prix – den samiska melodifestivalen. Vinnare i jojkkategorin blev svenska Saara Hermansson.

– Jag vill rikta ett stort tack från mitt hjärta, utbrast hon från scenen.

Saara Hermansson, vinnare i jojkkategorin under Sámi Grand Prix 2023.
Saara Hermansson, vinnare i jojkkategorin under Sámi Grand Prix 2023.

När den samiska melodifestivalen Sámi Grand Prix avgjordes under påskaftonskvällen stod Saara Hermansson som vinnare med jojken ”Goeksege” – Lavskrikan.

Dejt, älg och seger

Tävlingen är uppdelad i en jojkkategori och en sångkategori. I år tävlade artister från den svenska, norska och finska delen av Sápmi. Det blev till slut Saara Hermansson, från den svenska sidan, som vann sin kategori. Jojken kom till henne när hon var ute på älgjakt med sin kärlek.

– Det blev dejt, det blev älg och det blev seger, säger en skrattande Saara Hermansson i sitt tacktal.

Dubbla vinster

Segern innebar något så ovanligt som att Saara Hermansson nu tagit hem båda kategorierna. Förutom årets jojkvinst har hon även en sångseger från 2019.

– Jag är tom på ord, jag vet inte vad jag ska säga, jag vet inte vad jag ska känna. Jag känner mig helt apatisk, jag har ingen aning om hur jag hamnade här. Det är som en dröm, säger Saara Hermansson till Sameradion.

Vinnare i årets sångkategori blev Mihka & Andreas från Öst-Finnmark i norra Norge. De vann med sin låt ”Ále Guođe Mu” – Lämna mig inte.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges nationella minoriteter
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget