Alla är välkomna när romerna firar sin nationaldag

Idag, den 8 april, är det romernas internationella dag. Den firas till minne av den första romska kongressen i London 1971.

– Här i Malmö blir det mat, musik, sång och dans, säger Erland Kaldaras, arrangör och mångårig ordförande i Romska Ungdomsförbundet.

Nationaldagsfirande i Folkets Park i Malmö 2015.
Nationaldagsfirande i Folkets Park i Malmö 2015.

Romerna är en av Sveriges fem officiella minoriteter och den 8 april är deras nationaldag. Den uppmärksammas och firas i ett 40-tal länder världen över, till minne av den första romska kongressen.

Kongressen

Representanter från 14 länder samlades i London 1971. Där skapades International Romani Union (IRU). Man antog nationalhymnen ”Gelem, gelem” (Jag har vandrat).

Vid kongressen fastställdes även den romska flaggan. Den blå och gröna bakgrunden symboliserar himlen och jorden. Det röda hjulet står för vandringen och den historiska kopplingen till Indien – och romernas framåtrörelse.

Romska flaggan, under den romska minnesdagen i Bukarest 2022.
Romska flaggan, under den romska minnesdagen i Bukarest 2022.

Familjedag

På Romska Kulturcentret i Malmö firas dagen med ansiktsmålning, musik, dans, mat och filmvisning.

– Det är för alla åldrar. Alla ska vara välkomna på våra arrangemang, säger Erland Kaldaras, medarrangör och före detta ordförande i Romska Ungdomsförbundet.

Han berättar att nationaldagen är ett tecken på erkännande, och den enda dagen då alla romer firar gemensamt.

– Vi är utspridda och har ingen gemensam religion som judar eller muslimer, det är vår historia och kultur som binder oss samman. Så idag firar alla, oavsett nation eller religion.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges nationella minoriteter
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget