Judiskt firande av pesach och friheten

Vid solnedgången den 13 april avslutas årets pesach. Enligt den judiska tron firar man befrielsen ur det egyptiska slaveriet.

– Många är sekulariserade i Sverige, så det här är också en symbolisk högtid. Vi ska minnas och uppmärksamma vår frihet, säger Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet i Sverige, anordnar firande.
Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet i Sverige, anordnar firande.

Efter åtta dagar av firande avslutas nu årets pesach. För vissa är den känd som den judiska påsken, även om det felaktigt för tankarna till det kristna påskfirandet.

Viktig högtid

Pesach firas till minnet av uttåget ur Egypten, där man enligt den judiska tron varit i lång fångenskap. Pesach är också det osyrade brödets högtid. Judarna rymde från Egypten innan brödet hann jäsa, och därför äter man osyrat bröd, matza, under högtiden.

– Det är en av de absolut största högtiderna vi har. Judar över hela världen firar, oavsett inriktning, säger Nina Tojzner, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet.

Avslutningsfest

Hanna Nir menar att pesach är en högtid där man mest firar inom familjen, men som en avslutning ska man i år anordna en Mimouna-fest. Det är en marockansk-judisk fest som ungdomsförbundet och Judiska församlingen i Stockholm anordnar.

– Det är kul att lyfta en nordafrikansk judisk tradition och visa på mångfalden bland oss, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Sveriges nationella minoriteter
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget