Macron bygger upp ett “Metaverse” i Minecraft

Ett foto på Emmanuel Macron pryder väggen i en  byggnad i Minecraft
Ett foto på Emmanuel Macron pryder väggen i en byggnad i Minecraft

Gatorna i den lugna franska byn Avec Vous är beklädda med valaffischer. Här finns biografer, polisstationer, postkontor och apotek. Allt detta utspelar sig i ett datorspel. Som ett försök av Emmanuel Macron att upprätta ett “Metaverse”.

Det franska valet äger rum den tionde april och Frankrikes president Emmanuel Macron har en ny plattform. I det populära svenska spelet Minecraft har det startats en virtuell kampanj. Kampanjen kallas för en första insyn på politik inom “Metaverse” av nyhetssidan Euronews.

I Avec vous, som också är namnet på Macrons valkampanj, kan nyfikna väljare ta del av en värld fylld med Macrons politik. Utanför polisstationen kan man läsa om vad Macron planerar att göra för att förstärka poliskåren, och utanför apoteket berättar medborgaren Maria gladeligen om att hennes dotter får gratis preventivmedel tills hon fyller 26 år.

En nyfiken väljare kollar närgående på Macrons valaffischer.
En nyfiken väljare kollar närgående på Macrons valaffischer.

Macrons värld är inte i samarbete med Mojang. Dock väcker det en intressant fråga rörande tillåtandet av stora politiska aktörer att sprida budskap i sitt spel. En inom Mojang säger till Läget att Minecraft är en fri plattform och de tar inget ställningstagande till något som sägs där.

Ett av Macrons löften som han gick till val med var att införa ett europeiskt "Metaverse" för att minska den franska tech-industrins beroendeställning till andra. Testversionen som Macrons ledning skapat lämnar mycket att önska. Men den är ett fascinerande exempel på hur framtidens valkampanjer kan komma att se ut.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget