”Vi är trötta på politikernas lögner”

Efter det franska valet är Macron omvald som president. Han får därför makten i fem år till. Men valet mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen sågs av många fransmän som ett val mellan pest och kolera. Lenny Daleux, 21, som inte röstade på någon av kandidaterna är en av dem.

Lenny bor i Aix-en-Provence, en välmående studentstad i södra Frankrike. Här växer lavendel och vindruvor, men också det missnöje och förakt mot politiker som präglat hela Frankrike de senaste åren. Det speglades i presidentvalet som hölls i söndags, där valdeltagandet var det lägsta sedan 1969. Lenny Daleux är en av dem som avstod från att rösta. Han säger att hans val att inte rösta, varken i första eller andra omgången, var en protest mot politikerna.

– Jag tror inte på någon av kandidaterna. Politik och demokrati är viktigt, men politikerna bryr sig inte om oss. Jag kände att det kommer bli dåligt oavsett vem som blir president.

Lenny Daleux, 21, bor och studerar i Aix-en-Provence. ”Att inte rösta var mitt ställningstagande mot politikerna” säger han.
Lenny Daleux, 21, bor och studerar i Aix-en-Provence. ”Att inte rösta var mitt ställningstagande mot politikerna” säger han.

Macron jämförs med 1700-talskung

Det Lenny säger är han inte ensam om att känna. Missnöjet med Macrons presidentskap är stort, och Le Pens högernationalistiska politik är för många inte någon bra motpol. Lenny beskriver Macron som vår tids Ludvig den sextonde, den franske kungen som under 1700-talet blev den utlösande faktorn till att den franska revolutionen startade.

– Macron behandlar arbetarklassen som att de är mindre människor, mindre värda. Le Pen skulle säkert vara likadan om hon blev president, men det vet vi inte. Vi har gett Macron en chans och det funkade inte. I och för sig vill jag verkligen inte se Le Pen som president heller eftersom jag inte håller med om mycket av hennes politik, säger Lenny.

En riktig förändring

Många unga röstade på vänsterkandidaten Mélenchon i den första rundan. Lenny gjorde inte det eftersom han tycker att Mélenchons politik är för idealistisk och kommer inte funka i praktiken. Men han säger att han förstår varför folk gjorde det. Mélenchon stod emot den elitism som många fransmän upplever hos politikerna, och var duktig på att tala direkt till folket och få dem att känna att han stod på deras sida.

– Folk är trötta på alla lögner. Vi vill ha en riktig förändring! Vi är trötta på det här, säger Lenny.

Läget frågar Lenny hur han tror att Macrons vinst i valet kommer påverka honom. Han svarar att det inte kommer förändra något från hur det varit de senaste fem åren – det franska folket kommer fortsätta vara lika oviktiga för Macron, och ekonomin och miljön kommer påverkas negativt.

Skulle det vara annorlunda om Le Pen vann?

Lenny skrattar uppgivet och skakar på huvudet.

– Nej. Det är det som är poängen. Det skulle också vara fruktansvärt.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget