Därför är valet i Frankrike viktigt för oss i Sverige

Valaffischer för de två franska presidentkandidaterna.
Valaffischer för de två franska presidentkandidaterna.

På söndag avgörs den sista omgången i det franska presidentvalet. Valet beskrivs av många som ödesdigert. Men varför är valet viktigt för oss här i Sverige?

De två kandidaterna det står emellan är Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Det är inte första gången de möts i ett presidentval. Senast var 2017, där Macron vann en överlägsen seger med 66 procent av rösterna att jämföra med Le Pens 34 procent. Men i år tyder opinionsundersökningarna på att det kommer bli betydligt jämnare.

Frankrike är ett av de största länderna i Europa, både geografiskt, befolkningsmässigt och ekonomiskt. Därför kan man säga att personen som blir landets president också blir Europas mäktigaste person. Det menar Olle Svenning, journalist och författare som skrivit många böcker om fransk politik.

– Ingen president eller regeringschef i något annat europeiskt land har så mycket makt, säger han till Läget.

Olle Svenning.
Olle Svenning.

Den makt Svenning syftar på är både inomstatlig och EU-mässig. Frankrikes president har många befogenheter, till och med fler än en amerikansk president. Hen bestämmer i princip allt – genom att utse regering, styra över viktiga institutioner och vara landets militära ledare. Eftersom Frankrike har kärnvapen är det också presidenten som avgör om och när kärnvapen ska användas.

På EU-nivå är den franska presidenten mäktig på det sätt att andra länder ser upp till Frankrike och anpassar sig efter dem. Om till exempel Le Pen, som är mycket invandringskritisk, vinner presidentvalet är det sannolikt att opinionen i Europa kommer följa efter. Det innebär i så fall att de europeiska länderna kommer bli betydligt mer restriktiva med att ta emot flyktingar eller invandrare från andra länder, säger Svenning.

Marine Le Pen är också för en drastisk reformering av EU. Hon är emot de inslag av överstatlighet som finns idag, där EU-lagar i vissa fall står över nationella lagar, och vill se ett europeiskt samarbete där nationerna står i fokus. Om hon blir vald till president kommer det ha direkt påverkan på Sverige som EU-land, menar Olle Svenning. Men vinner Macron lär det gå i motsatt riktning. Macron vill nämligen fördjupa EU-samarbetet, och ta steget mot en mer federal union där EU får ökad makt. Det kommer också påverka oss här i Sverige, men inte lika kraftigt som om Le Pen blir president.

EU:s och dess medlemsländers flaggor utanför parlamentet i Strasbourg.
EU:s och dess medlemsländers flaggor utanför parlamentet i Strasbourg.

Valet i Frankrike är också viktigt för utvecklingen av kriget i Ukraina. Medan Macron är en av de europeiska ledare som varit mest pådrivande i att införa sanktioner mot Ryssland, har Le Pen goda relationer till Ryssland och är emot sanktionerna. Olle Svenning säger att det är troligt vid en Le Pen-vinst att de europeiska sanktionerna mot Ryssland tunnas ut, vilket kommer underlätta deras krigsföring. Den franska presidenten har mycket att säga till om i EU och påverkar hur de andra medlemsländerna agerar.

Det franska valet är ett val mellan två vitt skilda europeiska uppfattningar, säger Olle Svenning. Den ena står för öppenhet, ökat europeiskt samarbete och demokrati. Den andra för stängda gränser och nationalism.

– Macron står för grundläggande demokratiska värderingar. Le Pen vill reducera invandrare och flyktingar till en sorts andra klassens medborgare, och verka för en sluten kontinent. Valet kommer påverka hela Europa, säger han.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Mer från Läget