Idag avgörs det franska valet

De två kandidaterna under onsdagens tv-sända debatt.
De två kandidaterna under onsdagens tv-sända debatt.

Emmanuel Macron eller Marine Le Pen? Ikväll vet vi vem som blir Frankrikes nye president.

Frankrike, ett av Europas mäktigaste länder, går idag till val. Fransmännen ska rösta om vem som blir landets president de kommande fem åren.

När nuvarande president Macron och motståndaren Le Pen möttes i ett val senast, 2017, vann Macron stort med 66 procent av rösterna. Det här året tyder mycket på att det kommer bli mer jämnt. Delvis är många missnöjda med Macrons politik, som anses förbise folk på landsbygden och vara elitistisk. Delvis har Marine Le Pen, som i senaste valrörelsen ansågs vara för extrem, tonat ner sin invandrings- och EU-kritik i debatter och kampanjer.

Mycket pekar på att det kommer bli vänsterväljarna som avgör dagens val. Jean-Luc Mélenchon var en av de presidentkandidater som ställde upp i den första valomgången, och han vara bara en hårsmån från att knipa en plats i den andra omgången. Mélenchon lockade många väljare i den politiska vänstern. Av dem är det få som vill se varken Macron eller Le Pen som president.

Senast en fransk president blev omvald var 2002. Kan Macron lyckas bryta trenden, eller blir det Le Pen som går segrande ur striden? Det återstår att se.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Andra läser just nu
Mer från Läget