Ett oroligt Frankrike: "I värsta fall kan jag lämna landet"

Valaffischer i norra Frankrike
Valaffischer i norra Frankrike

Det Franska valet närmar sig. Läget har pratat med två franska studenter. De uttrycker oro och hjälplöshet inför möjliga valresultat.

Historiskt har den franska politiken dominerats av en vänster- och en högersida. Men sedan ett drygt decennium har nationalismen och högerextremismen fått ett allt större utrymme och de politiska klyftorna har växt. Läget har pratat med två franska studenter, Benjamin och Valentin, om deras känslor inför valet. Benjamin är 19 år och pluggar stadsvetenskap. 23-åriga Valentin läser journalistik i Paris.

– Jag tycker det är en märklig stämning på gatorna. Många, inklusive mig själv, är oroliga. Det är spänt och det känns som att mycket står på spel, säger Benjamin.

Han berättar att landet har känts rörigt under de senaste åren, något han tror kan komma att påverka valet. Först med Gula västarna demonstrationerna, sedan pandemin och nu kriget i Ukraina. Benjamin tror att många är missnöjda med både den sittande presidenten och presidentkandidaterna. Han upplever att Frankrikes befolkning inte känner sig representerade av politikerna.

– I det här valet tror jag många funderar på om det ens är värt att rösta, säger Benjamin.

Gula västarna är en proteströrelse som startade i Frankrike under 2018. Det efter att regeringen beslutat att höja bensinskatterna. Protesterna har sedan fortgått och spridit sig i hela landet. De har visat på ett allmänt missnöje mot dem beslut som regeringen fattat sedan 2017 då Emmanuel Macron blev president.
Gula västarna är en proteströrelse som startade i Frankrike under 2018. Det efter att regeringen beslutat att höja bensinskatterna. Protesterna har sedan fortgått och spridit sig i hela landet. De har visat på ett allmänt missnöje mot dem beslut som regeringen fattat sedan 2017 då Emmanuel Macron blev president.

23-åriga Valentin håller med om att landet känns spänt. Han tror det beror på ökad extremism och polarisering.

Man känner sig vilsen

– Det känns som alla kandidater, oavsett höger eller vänster, har extrema åsikter. Det gör att man känner sig vilsen, säger Valentin

Valentin berättar om flertalet scenarion som oroar honom. Om Macron vinner, är han rädd för att det kan bli en ny demonstrationsvåg med Gula västarna. Något han tror kommer splittra landet ytterligare. Om vänsterkandidaten, Melanchon, skulle vinna, är Valentin rädd att Frankrike kommer att lämna EU.

Det han känner störst oro över är dem högerextrema kandidaterna. Till en början var det Eric Zemmour som var Valentins största rädsla, men han tror inte längre Zemmour har någon chans att vinna valet. Le Pen däremot, som ligger på andra plats, bara några få procent under Macron, oroar honom mycket. Det är inte rädsla för att hans eget liv kommer försämras, utan en oro för Frankrike som helhet.

I värsta fall kan jag lämna landet

– Jag är lyckligt lottad, jag pluggar och har redan bott utomlands två gånger. Jag vill inte, men i värsta fall kan jag lämna landet. Något som långt ifrån alla kan göra, säger Valentin.

Han fortsätter.

– Frankrike har mycket mjuk makt över Europa. Idag är vi ett modernt land som står för grundläggande mänskliga rättigheter, men jag tror det kan ändras från en dag till en annan. Le Pen kan fucka upp allt, säger Valentin.

Benjamin,19 år, är inte oroad över Le Pen.

– Jag tar henne inte henne på allvar. Jag tror hon kommer gå till den andra omgången, men inte vinna, säger Benjamin.

För honom är det Zemmour som oroar.

Frankrike går bakåt i tiden

– Hans idéer är för extrema för mitt land. Åsikterna är baserad på hat, och det känns som att Frankrike går bakåt i tiden, säger Benjamin.

Han är rädd att hatet människor emellan kommer att växa med en ledare som Zemmour. Att Frankrikes mångfald, i fråga om ursprung, religion och sexuell läggning kommer att förgöras.

Benjamin avslutar med att uttrycka en uppgivenhet över situationen.

– Oavsett vem som vinner, kommer jag inte att känna mig representerad. Det är som att politikerna ser ett helt annat Frankrike än vad jag och mina vänner ser.

Vill du veta mer om det franska valsystemet och kandidaterna? Läs Lägets guide!

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget