"Jag vill arbeta inom vården"

Melinda jobbar extra på vårdavdelningen för coronasmittade medan sjuksköterskeutbildningen sker på distans.

– Att ta extrapass känns viktigt, och det behövs verkligen, säger Melinda.

Melinda har vetat vad hon vill arbeta med sedan gymnasiet, men under coronakrisen blir hennes framtida roll ännu mer given. Om ett år är hon färdigutbildad sjuksköterska.
Melinda har vetat vad hon vill arbeta med sedan gymnasiet, men under coronakrisen blir hennes framtida roll ännu mer given. Om ett år är hon färdigutbildad sjuksköterska.

På Nacka sjukhus sitter uppklistrade STOPP-lappar på glasdörrarna till entrén. Säkerheten är hög. Ingen risk får tas. Här jobbar Melinda Hållén, 23, som undersköterska, men om ett år kliver hon in i rollen som sjuksköterska.

Plugget sker på distans precis som för många andra studenter, men för henne är det positivt – då kan hon ta fler arbetspass på sjukhuset.
– Att ta fler extrapass känns viktigt, och det behövs verkligen, säger Melinda Hållén.

Skolans föreläsningar och seminarium går via länk. Det teoretiska fungerar bra men praktiserande studenter har det tuffare. Några har rentav nekats komma till sin praktik. Skolan måste därför lägga om kursplanen för dem.

På jobbet ser Melinda Hållén hur sköra patienterna är. Ingen, varken här eller någon annanstans, har erfarenhet av människor sjuka i corona. Trots det är stämningen hos personalen fin på hennes avdelning. De stöttar varandra.

– Vi vårdar patienter som testats positivt för Covid-19. Trots allt som händer så känner jag en enorm trygghet bland mina kollegor, säger hon.

Melinda Hållén tar sjuksköterskeexamen nästa år, men arbetar mycket extra på sjukhuset under coronapandemin.
Melinda Hållén tar sjuksköterskeexamen nästa år, men arbetar mycket extra på sjukhuset under coronapandemin.

Sjukhuspersonalen är oroliga för att bli smittade, men själv är hon mest rädd för att råka smitta vänner och familj om hon själv bär på viruset. Därför håller hon sig isolerad hemma när hon inte är på jobbet.
– Många har uttryckt sig i branschen om att ”vi är inte hjältar, vi är vanliga människor”. Det håller jag med om. Vi är också oroliga, men det här är vårt arbete och plikt. Jag hoppas att alla kommer ihåg hur många det är som sliter i vården när det här lugnat ner sig, och att det sker en positiv förändring för alla som arbetar inom vården, säger hon.

Hon hoppas att det blir bättre förutsättningar för henne och hennes framtida kollegor. De förtjänar högre löner för sitt slit. Men även om det inte blir så kommer hon fortfarande att vilja jobba som sjuksköterska nästa år. Hon mår bra av att göra det här.

– Även om inget kommer ändras, så vill jag arbeta inom vården. Jag känner hur givande det är och hur bra jag mår av det, säger Melinda.

Ämnen i artikeln
Mer om: Läget möter
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget